Search for content, post, videos

Cele cinci semne ale cancerului de san

Cancerul mamar depistat in stadiul I si II este vindecabil in proportie de 90%, motiv pentru care femeile trebuie sa-si palpeze lunar sanii, dar si sa cunoasca cele cinci semne care dezvaluie riscul aparitiei bolii secolului XXI.

Cancerul de san este cel mai des intalnit tip de cancer la femei. Anual, peste 250.000 de cazuri noi sunt inregistrate in Europa, iar alte 165.000 de europene mor din cauza cancerului mamar. In Romania, sunt depistate aproximativ 7.200 de cancere mamare, „dar pe langa acestea sunt alte mii de care nu stim”, a atras atentia medicul primar oncolog Florin Bacanu de la Spitalul Clinic Sf. Maria din Bucuresti, vicepresedintele Societatii Romane de Oncologie Medicala.
In intreaga lume, peste 700.000 de femei mor in fiecare an din cauza bolii, iar specialistii in medicina estimeaza si ca intre 8% si 9% vor dezvolta cancer de san, la un moment dat, pe parcursul vietii. In Romania, aproximativ 3.000 de femei mor din cauza cancerului mamar.

Dar care sunt semnele maladiei secolului XXI?

Există preconceptia potrivit careia nodulii la sani sunt primul indicator al cancerului. Insa opt din zece noduli mamari sunt benigni, avand alte cauze neasociate cu riscul de cancer la san. Asadar, preconceptia este falsa.

Exista de fapt cinci indicatori ai acestei boli, care odata cumulati trebuie sa ne alarmeze. Un studiu efectuat de Centrul de Cercetare pentru Cancer Mamar din Marea Britanie arata, insa, ca doar 2% din femei stiu toate cele cinci semne ale maladiei.

Cunoasterea lor este esentiala in conditiile in care cancerul mamar depistat in stadiul I si II este vindecabil in proportie de 90%.

Iata cele cinci semne ale cancerului de san:

1. schimbarea texturii pielii
2. iritatii sau cruste aparute pe san sau pe mamelon
3. schimbarea formei si a texturii sfarcului
4. scurgeri din mamelon
5. nodulii mamari

Cancerul mamar – o problema ce poate fi evitata

Cancerul mamar: simptome si ce trebuie sa faci

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *