Search for content, post, videos

Cele 5 tipuri de memorie. Tu unde te incadrezi?

Probabil v-ati intrebat de cateva ori pana acum cateva lucruri despre memorie. Ei bine, aceasta are doua componente majore care de cele mai multe conlucreaza, insa se si ignora reciproc intr-acelasi timp in functie de sarcina pe care creierul o primeste.

Cele doua parti principale ale memoriei sunt reprezentate de gandurile active pe care le ai in cursul unei zile si de capacitatea de stocare pe termen lung ale unor evenimene. Ce-a de-a doua este responsabila si pentru pastrare unor abilitati dobandite de-a lungul timpului.

Oamenii detin memoria temporara, care este folositoare doar pentru o scurta perioada de timp. Capacitatea redusa de stocare si de pastrare a unor evenimente de orice fel ii este principala caracteristica. Chiar si asa, are un rol foarte important in functionarea noastra de zi cu zi. Cercetatorii si specialistii au denumit-o memorie de lucru pentru ca aceasta este activa cel mai des atunci cand intalnim situatii noi sau avem de aplicat lucruri noi pentru chestii pe care deja le stim. (cum ar fi utilizarea unui program sau retinerea unui numar de telefon pentru a-l nota)

Memoria episodica este determinata de legaturile neuronale foarte puternice care se realizeaza intr-un singur moment. Primul contact sexual va fi retinut toata viata, insa vei avea greutati in a-ti aminti tot ce s-a intamplat atunci. Aceasta este memoria episodica, cea care inmagazineaza pe termen lung lucruri care vor ramane cu noi toata viata, insa vorbim strict de cateva momente. Aceasta este de obicei asociata cu evenimente  majore sau trairi puternice.

Tot ceea ce stii sa faci, aptitudinile pe care le ai, cunostintele pe care le detii plus multe evenimente pe care nici stii ca le posedezi sunt stocate in memoria pe termen lung. Este un spatiu imens de cunoastere si se afla cu noi in permanenta. In functie de rata de activitate a subconstientului, aceasta poate scoate le iveala in momente tensionate sau importante foarte multe lucruri pe care nu stiam ce le putem face sau spune.

Daca vorbesti o limba straina sau mai multe, atunci memoria ta semantica este foarte dezvoltata si lucreaza incontinuu pentru a acumula noi cunostinte sau pentru a exersa vorbirea. Aceasta mai intervine si atunci cand vorbim despre lucruri pe care le-am invatat deja, precum capitatalele unor tari.

Mersul pe bicicleta, scrisul si folosirea computerului sunt toate inmagazinate in memora procedurala, cea care mentine toate informatiile privind folosirea unor obiecte sau practicarea de sporturi care necesita un anumit nivel de efort fizic complex.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *