Search for content, post, videos

Cel mai inspaimantator aditiv din mancarea ta: caragenanul

Daca ai obiceiul de a citi cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate, cel mai probabil cuvantul „caragenan” nu ti-este strain.

 

Caragenanul, sau E407, este un aditiv alimentar cu rol de ingrosare, gelifiant, emulgator si umectant. Caragenanul se foloseste fel de fel de produse, de la inghetata la carne procesata, dar si in produsele special destinate vegetarienilor. Un regulament al Comisiei Europene arata ca substanta caragenan poate fi folosit ca aditiv alimentar. Insa acest lucru nu a oprit o companie de produse alimentare din SUA, WhiteWave Foods, sa renunte la folosirea caragenanului si sa militeze pentru interzicerea lui. Inaintea lor, compania producatoare de iaurturi Stonyfield Organic a decis la randul lor sa renunte la folosirea caragenanului.

 

Motivul? Tot mai multe voci, atat din randul expertilor, cat si din randul populatiei consumatoare, au atras atentia ca acest aditiv alimentar favorizeaza inflamarea tractului digestiv.

 

Mai multe studii au demonstrat ca substanta caragenan favorizeaza aparitia tolerantei la insulina si, ulterior, a diabetului zaharat. Acest efect advers se manifesta in timp, reactiile adverse aparute la scurt timp dupa consumul de caragenan fiind reactiile alergice, problemele la nivel digestiv – precum crampe, diaree, balonare si flatulenta, dar si toxicitate la nivelul organelor. Desi sunt necesare studii succesive, pe animalele de laborator s-a demonstrat ca caragenanul actioneaza ca imunosupresor, generand chiarr cancer de colon.

 

Cum il eviti din alimentatie? Cu mare dificultate! Citind cu atentie etichetele produselor alimentare cumparate, veti constata ca acest aditiv alimentar se gasesti in foarte multe produse. Totusi, puteti alege cu atentie si alte produse lipsite de caragenan sau E407.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *