Ceasul biologic evolueaza usor diferit la femei si la barbati pe parcursul timpului, insa un lucru este cert: gradul de fertilitate in ambele cazuri scade dramatic mai cu seama dupa 35 de ani. Va prezentam evolutia ceasului biologic in functie de ani si modul in care se modifica ovulele si spermatozoizii de la varsta de 20 de ani pana dupa 45 de ani.
Fertilitatea in cazul femeilor si al barbatilor difera usor. In primul rand, in cazul femeilor, conteaza mai degraba calitatea ovulelor produse de ovare, nu cantitatea lor. In cazul barbatilor, calitatea spermatozozilor are de suferit de-a lungul timpul, dupa varsta de 40 de ani aparand tot mai des „defecte” la nivelul cromozomilor din „inotatori”. Totusi, toate acestea variaza de la om la om, de la femeie la femeie, de la barbat la barbat si, implicit, de la cuplu la cuplu in functie de stilul de viata al fiecarui individ. Vicii precum fumatul, consumul de alcool si cel de stupefiante are efecte devastatoare pe toate planurile, inclusiv in ceea ce priveste fertilitatea.
Iata evolutia ceasului biologic in functie de ani si cum se modifica ovulele si spermatozoizii de la varsta de 20 de ani pana dupa 45 de ani, explicate de medicul ginecolog-obstetrician Owen K. Davis de la Centrul Medical Cornell din SUA, de profesorul asistent in obstetrica-ginecologie Elizabeth Fino de la Centrul de Fertilitate din cadrul Universitatii New York si de Rebecca Sokol, medic specialist in reproducerea masculina si presedinte al ASRM (American Society for Reproductive Medicine).
La inceputul anilor 20
EA: din cele 1-2 milioane de ovule produse, doar 100.000-200.000 sunt inca functionale, dar la nivel maxim, fertilitatea fiind foarte ridicata in primii ani dupa implinirea varstei de 20 de ani.
EL: Spermatozoizii au aproximativ 3 luni, timp necesar pentru ca acestia sa ajunga la maturitate.
Spre finalul anilor 20
EA: Desi gradul de fertilitate scade usor, femeia prezinta 75% sanse sa ramana insarcinata intr-un an
EL: Vicii precum fumatul, consumul de alcool sau stupefiante, dar si toxinele din mediul inconjurator si alimentatie nesanatoasa poate scadea cantitatea si calitatea spermatozoizilor.
La inceputului anilor 30
EA: Dupa aceasta varsta, o femeie pierde, dupa fiecare ciclu, aproximativ 1000 de ovule, asadar nivelul de fertilitate incepe sa scada mai alert.
Spre finalul anilor 30
EA: Ovulele prezinta mai multe riscuri de a avea probleme cromozomale, motiv pentru care sansele de a ramane insarcinata scad. Doar 54% din femei, in aceasta perioada, mai reusesc sa ramana insarcinate intr-un an, timp in care fac sex regulat si neprotejat. Totodata, riscul de avort spontan creste.
EL: Spermatozoizii incep sa fie mai lenti, se misca mai greu si iau forme mai putin normale, spre deosebire de perioada anilor 20. Creste riscul de a concepe un copil cu autism sau schizofrenie.
La inceputul anilor 40
EA: Riscul femeii de a avea un copil cu sindromul Down creste: unu la o suta.
EL: Fertilitatea scade, un barbat lasand mai greu insarcinata o femeie decat in perioadele premergatoare ale vietii.
Dupa 45 de ani
EA: Foarte putine femei mai pot ramane insarcinate pe cale naturala dupa varsta de 45 de ani, sansele crescand totusi daca apeleaza la tratamente hormonale sau in vitro. Totodata, riscul de a concepe un copil cu sindromul Down cresc si mai mult: unu la 30.
EL: Problemele de prostata, renale, dar si schimbarile hormonale scad semnificativ fertilitatea la barbati.
Cea mai noua oferta de lucru!! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! Nu este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: alexbadescu89@yahoo.com