Search for content, post, videos

Ce tulburari grave pot cauza energizantele amestecate cu alcool

A devenit o moda, mai ales in randul tinerilor, sa consume la petreceri cocktailuri ce contin amestecuri de bauturi alcoolice si de energizante. Specialistii avertizeaza insa ca cele doua tipuri de bauturi devin si mai nocive impreuna.

Un studiu american publicat in revista de specialitate "Pediatrics" atrage atentia asupra riscurilor la care se expun bautorii de energizante. Consumul zilnic al acestoa, mai ales daca sunt combinate cu bauturi alcoolice, pot avea efecte secundare grave, precum convulsii, diabet, tulburari cardiace, ale somnului sau de comportament.

Cafeina, taurina, vitamine, extracte de plante, zaharuri, edulcorante – bauturile energizante au o mare cantitate de ingrediente active, "al caror continut este subestimat si scapa oricarui control", noteaza sursa citata.

Studiul arata ca, in SUA, 30% – 40% din copii si adolescenti consuma reglat acest tip de bauturi.

Dupa ce au consultat literatura medicala, semnatarii studiului publicat in Periatrics ajung la concluzia ca bauturile energizante nu au niciun efect benefic semnificativ, ca marea cantitate de ingrediente este subestimata si scapa oricarui control si ca efectele farmacologice – cunoscute sau nu – ale acestora pot afecta serios sanatatea tinerilor.

Doctorul Rodi Courie precizaza ca ca "acest lucru duce la serioase efecte secundare, printre care convulsii, diabet, tulburari cardiace, ale somnului sau de comportament. Au fost observate si interactiuni periculoase cu alcoolul si unele medicamente", potrivit publicatiei franceze "Journal International de Médecine".

"Autorii studiului sfatuiesc specialistii din domeniul sanatatii sa ia la cunostinta de existenta acestei probleme, tot mai serioase, sa informeze si sa faca recomandari familiilor si in scoli, invitand la prudenta. Trebuie intarita supravegherea toxicologica a acestor produse, pentru a stabili mai bine cantitatile periculoase de ingrediente, ca si efectele consumului cronic", comenteaza rezultatele cercetarii americane doctorul Rodi Courie.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *