Search for content, post, videos

Ce trebuie sa stii inainte sa-ti scoti o alunita

Majoritatea oamenilor au intre 10 si 40 de alunite, cele mai multe dintre ele aparute pana la varsta de 20 de ani. Aparitia alunitelor poate fi influentata de factorii genetici, de expunerea la soare, de rani care nu s-au vindecat corect, de hormonii din timpul sarcinii sau de imbatranirea pielii.

In general, alunitele nu sunt periculoase si, cu exceptia motivelor estetice, nu ai de ce sa le extirpezi.

Totusi exista si cazuri in care o alunita poate fi primul simptom al cancerului de piele.

Alunitele cu forma neregulata sunt cele mai periculoase, cu o culoare neuniforma sau cele de dimensiuni foarte mari, pe care specialistii va sfatuiesc sa le scoateti, ca o masura de preventie a cancerului.

Iata ce ar trebui sa stiti inainte de extirparea unei alunite.

Unde mergi: dermatolog sau chirurg plastician?

Cabinetele de dermatologie dispun de o intreaga aparatura necesara indepartarii alunitelor, cu riscuri minime de a ramane cu semne inestetice dupa interventie.

Poti sa scapi de alunite acasa?

Cu toate ca exista o gramada de metode care promit ca iti extirpa alunitele acasa, dermatologii trag un semnal de alarma si avertizeaza ca aceste practici pot crea probleme grave de sanatate: „Poate duce la aparitia unei cicatrici urate si creste si riscul unei infectii. Este teribil, pentru ca nu stii daca acea alunita este una inofensiva sau indica o alta afectiune”, spune medicul dermatolog Victor Rueckl.

La ce sa ma astept cand imi este scoasa o alunita?

Dermatologul decide daca o alunita trebuie scoasa cu ajutorul laserului sau printr-o excizie.

In primul caz, dermatologul foloseste un fascicol laser pentru a arde alunita. Aceasta interventie are un timp de vindecare mai scurt, insa este posibil sa fie nevoie de mai multe interventii, in cazul alunitelor de dimensiuni mai mari.

Excizia eunei alunite presupune inlaturarea acesteia cu ajutorul bisturiului. Ambele interventii se vor face cu anestezie locala, iar la cea dea doua riscul de a ramane cu semne este mai mare.

<

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *