Search for content, post, videos

Ce pericole ascunde privarea de somn si oboseala

Oboseala este unul dintre principalii factori care pot sa te aduca in stari incredibil de neplacute

1. Oboseala cauzeaza accidente

Privarea de somn este si va continua sa fie un factor important in marea majoritate a accidentelor si dezastrelor (Sa nu uitam de ceea ce s-a intamplat la Cernobal sau de deversarea masiva de titei de la Exxon Valdez).

Oboseala cauzata de somnul insuficient este insa la fel de periculoasa zi de zi pe drumurile publice, ea actionand la fel ca in cazul starii de betie, fiind responsabila de multe accidente, unele dintre ele fatale. Nici nu mai avem nevoie de statistici pentru a evalua cate accidente se produc din cauza oboselii si la locul de munca.

2. Mintea obosita nu functioneaza corect

Somnul are un rol important in gandire si mai ales in invatare. Lipsa unui somn suficient afecteaza aceste procese cognitive in varii moduri.

Mai intai ne afecteaza atentia, starea de alerta, concentrarea, ratiunea si capacitatea de a evalua si rezolva problemele. Astfel, procesul de invatare decurge mult mai greoi.

In al doilea rand, pe timpul noptii, diferite cicluri de somn joaca un rol important in consolidarea memoriilor. Daca nu ai parte de somn suficient, nu vei fi capabila de a-ti aminti ceea ce ai invatat pe parcursul zilei.

3. Privarea de somn este responsabila de afectiuni grave precum:

Boli de inima

Atacuri de cord

Stop cardiac

Aritmia inimii

Hipertensiune arteriala

Atacuri cerebrale

Diabet

4. Oboseala cauzeaza depresie

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania, oamenii care dorm mai putin de 5 ore pe noapte vreme de 7 nopti la rand sunt stresati, iritati, tristi si epuizati psihic si mental. In timp, aceasta deprivare de somn duce la probleme mai serioase, odata cu aparitia simptomelor depresiei. De altfel cea mai intalnita problema de somn, insomnia, este si cea mai strans legata de depresie, cei care sufera de aceasta problema avand de 5 ori mai mari sanse de a se imbolnavi decat cei care dorm suficient.

5. Lipsa unui somn suficient imbatraneste pielea

Majoritatea oamenilor se plang de riduri si cearcane dupa numai cateva nopti nedormite corespunzator. Lipsa cronica de somn insa duce in timp la consolidarea acestor riduri si la aparitia unor cercuri intunecate in jurul ochilor.

Atunci cand nu dormi, corpul produce mai mult cortizol, un hormon al stresului. In exces, cortizolul distruge colagenul din piele, proteina care pastreaza pielea moale si elastica.

6. Oboseala te face sa uiti mai repede

Vrei sa iti pastrezi memoria intacta? Incearca sa dormi cat mai mult si mai bine. Cercetatori francezi si americani au descoperit in acest sens ca in timpul somnului au loc in creier anumite impulsuri electromagnetice care sunt responsabile cu consolidarea memoriei. Tot acestea ajuta si la transferul informatiei invatate pe parcursul zilei din hipocampus catre neocortex. Procesele amintite aici au loc doar in timpul somnului profund.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *