Search for content, post, videos

Ce inseamna si care este diagnosticul incompatibilitatii RH

Incompatibilitatea Rh se produce atunci cand celulele rosii din sangele bebelusului contin o substanta numita factor Rh D, iar cele ale mamei nu o au. In termeni medicali, bebelusul are Rh pozitiv, iar mama Rh negativ.

Daca se intampla ca celulele rosii de la bebelus sa patrunda in sangele tau, corpul tau poate produce anticorpi pentru factorul Rh D. Acesti anticorpi pot trece prin placenta si astfel distrug celulele rosii ale bebelusului, sau ale urmatorului bebelus cu Rh pozitiv pe care il vei mai concepe.

Cum se produce?

Incompatibilitatea Rh se produce numai daca mama are Rh negativ si bebelusul Rh pozitiv. Nu se intampla in caz invers(mama cu Rh pozitiv si bebelus cu Rh negativ). In cele mai multe cazuri nu vei intra in contact cu sangele bebelusului decat in momentul nasterii, ceea ce inseamna ca primul tau copil nu va fi afectat. Totusi, o cantitate mare de sange se scurge in organismul mamei in momentul nasterii, iar daca ai Rh negativ si bebelusul Rh pozitiv, urmatorul copil cu Rh pozitiv pe care il vei concepe poate avea probleme daca organismul tau a creat anticorpi. Ocazional, sangele bebelusului poate intra in contact cu sangele mamei si in timpul sarcinii:

-in cazul in care ai un avort spontan sau unul provocat

-daca sangerezi abundent pe perioada sarcinii

-dupa o amniocenteza sau alta procedura de acest gen

-in cazul unei sarcini extrauterine

Daca ai Rh negativ si ai primit sange cu Rh pozitiv prin perfuzie, este posibil sa fi dezvoltat anticorpii care duc la incompatibilitatea Rh. In cele mai multe cazuri, se poate preveni dezvoltarea acestor anticorpi, dar daca deja s-au format, acestia vor trece prin placenta si pot provoca deteriorarea serioasa a celulelor rosii din sangele bebelusului cu Rh pozitiv.

Care sunt simptomele?

Nu exista simptome in acest caz, ci se poate depista numai daca bebelusul dezvolta afectiuni hemolitice. In acest caz, celulele rosii ale bebelusului incep sa nu mai functioneze, ducand la anemie. Bebelusul poate avea si alte probleme pe langa anemie, cum ar fi dificultate sa respire dupa nastere. De asemenea, micutul poate muri inainte de nastere daca o cantitate prea mare din sange ii este distrusa de anticorpi.

Diagnosticarea

Femeile care prezinta risc de incompatibilitate Rh pot fi identificate cu ajutorul testelor de sange de rutina care se efectueaza la vizitele medicale prenatale. Aceste teste includ:

-grupa de sange

-tipul de Rh

-anticorpii

Daca ai Rh negativ si deja prezinti anticorpii impotriva factorului Rh D, incompatibilitatea este o problema destul de mare. De asemenea, sangele tatalui trebuie testat. Daca tatal are Rh pozitiv, exista sanse ca bebelusul sa mosteneasca tipul de sange de la tata, dar daca are Rh negativ, nu va fi o problema, intrucat bebelusul nu va avea de unde sa mosteneasca tipul pozitiv.

Testele care pot stabili daca bebelusul are sau va avea afectiuni hemolitice sunt:

-amniocenteza

-ultrasunetele

-testele de sange

Cum se trateaza?

Daca esti la al doilea copil si deja ai dezvoltat anticorpi, bebelusul poate prezenta afectiuni hemolitice chiar si inainte de nastere. In acest caz, micutul va avea nevoie de o transfuzie de sange chiar in timp ce este inca in burta. Uneori, nasterea inainte de termen prin cezariana este necesara.

Daca inca nu ai anticorpi, ti se va administra o injectie cu imunoglobulina Rh cam la a 28-a saptamana de sarcina, sau la maxim 72 de ore dupa nastere, avort spontan, avort provocat sau amniocenteza. Imunoglobulina Rh contine anticorpi impotriva factorului Rh D. Astfel, acesti anticorpi vor distruge celulele rosii de sange ale bebelusului care au patruns in organismul tau. Corpul tau nu va mai putea sa produca anticorpii impotriva factorului Rh D. Daca ti se administreaza injectia intr-a 28-a saptamana de sarcina si dupa nastere, incompatibilitatea Rh nu va mai fi o problema pentru urmatoarea sarcina.

Este esential sa primesti imunoglobina Rh in toate cazurile in care sangele bebelusului intra in organismul tau, inclusiv:

-toate tipurile de sarcina, chiar si cea extrauterina

-avort spontan

-dupa amniocenteza

Cat va tine efectul?

Incompatibilitatea Rh se produce, de obicei, dupa ce ai nascut un bebelus cu Rh pozitiv. Astfel, incompatibilitatea nu este o problema la prima sarcina cu un bebelus ce are Rh pozitiv. Totusi, urmatoarele sarcini si nasteri pot fi afectate daca mama nu a primit imunoglobina Rh dupa FIECARE nastere, avort spontan sau avort provocat. Incompatibilitatea este permanenta si efectele devin mai vizibile si mai rele cu cat numarul de sarcini creste.

Ce se poate face pentru a preveni problemele legate de incompatibilitatea Rh?

Aceasta complicatie nu se mai intampla des dupa ce s-a descoperit imunoglobina Rh, care va fi administrata mamelor cu Rh negativ in cel mai scurt timp posibil dupa fiecare nastere, avort spontan sau avort provocat. Este de asemenea administrata dupa amniocenteza sau sangerari abundente si in timpul celei de-a 7-a luna de sarcina.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *