Ce este cistita?
Cistita face parte din grupul infectiilor tractului urinar si este o inflamatie a vezicii urinare care poate fi asociata sau nu si cu o inflamatie la nivelul uretrei. Desi nu este o problema grava de sanatate, cistita netratata se poate extinde si la rinichi, crescand astfel riscul unor afectiuni mai grave. De obicei, cistita este declansata de cauze externe si mai rar interne, mai precis de bacteriile care ajung in tractul urinar prin uretra, fixandu-se pe peretii vezicii unde incep sa se multiplice. Cistita poate aparea insa si ca urmare a unei simple inflamatii, fara aportul direct al bacteriilor. Atunci cand are cauze bacteriene, cele mai multe cazuri sunt infectii cu Escherichia coli, o bacterie destul de des intalnita la nivelul stomacului si intestinelor.
Desi cistita poate aparea la femei de toate varstele, cele mai expuse sunt femeile aflate la menopauza si cele active sexual. In ce priveste prima categorie, infectia apare datorita nivelului scazut de estrogen care produs in cantitati foarte mici duce la o crestere a sensibilitatii la nivelul tesuturilor vaginale si uretrale. Pe de alta parte, femeile active sexual se pot imbolnavi de cistita ca urmare a infectiilor rezultate in urma actelor sexuale cand, se pot produce mici leziuni minore ale uretrei.
Cauzele si simptomele cistitei
Chiar daca cistita apare preponderent la femei, si barbatii se pot imbolnavi de aceasta boala, cauzele fiind diverse, precum prostatita sau adenomul de prostata. Femeile sunt mai expuse acestei afectiuni din cauza lungimii uretrei care este mai scurta la sexul feminin, bacteriile externe ajungand mai repede la vezica urinara. La femei, pe langa cauzele amintite mai sus, cistita poate aparea si ca urmare a frigului si racelii vezicii urinare sau ca urmare a igienii necorespunzatoare.
Simptomele cistitei sunt variate, cele mai comune fiind insa senzatia de usturime resimtita la urinare, aspectul tulbure al urinei dar si urinarea frecventa. Odata cu aceste simptome va sfatuim consultul medical si inceperea unui tratament de specialitate.
In urma unui examen de specialitate asupra urinei, in functie de severitatea cistitei, medicul poate recomanda diferite tratamente care vor dura intre 3 si 7 zile. Pe durata tratamentului va recomandam evitarea pe cat posibil a frigului. Nu intrati cu picioarele in apa rece si nu umblati desculti prin casa. Nu in ultimul rand, consumati multe lichide. Nu sunt recomandate nici excesele sexuale si nici consumul de alcool sau cafea. Puteti consuma ceaiuri, in special cele diuretice si antiinflamatoare precum ceaiul de galbenele, ienupar, matase de porumb sau nalba. Primele doua va vor ajuta la tratament in timp ce ultimele doua vor ameliora durerile specifice acestei afectiuni.
Puteti trata cistita si in mod traditional, folosind plante si fructe medicinale. Un posibil tratament consta in administrarea vreme de 2-3 saptamani a cateva picaturi de tinctura de ienupar in fiecare zi. La fel, puteti folosi si tinctura din coacaze negre. Sucul de afine este si el un remediu clasic impotriva afectiunilor si infectiilor aparatului urinar iar plantele precum urzica sau strugurii ursului sunt recomandate pentru vindecarea infectiei si calmarea arsurilor care apar in timpul mictiunii.