Search for content, post, videos

Creierul iti este afectat crunt daca faci asa ceva

Colesterolul ridicat, fumatul si diabetul nu afecteaza doar inima, caci orice forma de afectiune cardiaca are un impact negativ si asupra creierului.

 

Un studiu publicat recent in revista de specialitate “Stroke” arata ca factorii despre care se stie ca cresc riscul aparitiei bolilor de inima afecteaza si buna functionare a creierului, inclusiv la persoane care nu au depasit inca varsta de 35 de ani.

 

“Ceea ce este rau pentru inima este rau si pentru creier”, atrage atentia doctorul Hanneke Joosten, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu.

 

La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta dupa ce au analizat peste 3.700 de persoane cu varste cuprinse intre 35 si 82 de ani. Tuturor participantilor la studiu li s-au efectuat analize prin care s-a putut stabili starea de functionare a functiilor cognitive si a memoriei. Totodata, voluntarii au fost supusi unui test prin care medicii au putut stabili care sunt riscurile sa sufere de un incident cardiac in urmatorii zece ani.

 

Rezultatele cercetarii au aratat ca exista o stransa legatura intre sanatatea inimii si cea a creierului.

 

Spre exemplu, oamenii care prezinta cel mai mare risc de accident cardiat au avut performante cu 50% mai scazute la testele cognitive comparativ cu persoanele care nu prezentau riscuri cardiace.

 

Fumatul si diabetul s-au dovedit a fi cei mai important factori care determina boli de inima si care afecteaza functia cognitiva a creierului.

 

Oamenii de stiinta au descoperit, totodata, ca tigarile afecteaza in mod aproape direct creierul. Persoanele care fumeaza intre una si 15 tigari pe zi au avut punctaje cu 2,41 de puncte, in medie, mai mici decat cele care nu fumeaza deloc, in timp ce persoanele care fumeaza mai mult de 16 tigari pe zi au avut punctaje mai scazute cu 3,43 de puncte in medie, comparativ cu nefumatorii.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *