Search for content, post, videos

Cauze surprinzatoare ale oboselii: de la mobil, la medicamente

Dormi destul si totusi nu reusesti sa scapi de oboseala?

De vina ar putea fi atat anumite practici gresite pe care le efectuezi inainte de culcare, obiceiuri proaste, dar și unele afectiuni.

1. Aparatura electronica

Persoanele care dorm cu telefonul mobil la cap nu se pot odihni cu adevarat. Un sondaj efectuat in 2011 de Fundatia Nationala a Somnului din SUA a aratat ca 20% din persoanele cu varste intre 19 si 29 de ani sunt trezite de un telefon, un mesaj sau de un e-mail mai multe nopti pe saptamana.

Cum sa te pregatesti pentru un somn foarte odihnitor

Ideal ar fi ca atunci cand te duci in pat trebuie sa fii relaxat, sa ai camera aerisita si sa fi baut un ceai linistitor. Foarte important: in camera nu trebuie sa existe calculator sau televizor.

2. Fumatul

Tigara contine o multime de substante nocive, printre care si monoxidul de carbon, care scade fluxul de oxigen la nivelul tesuturilor. Iata de ce marii sportivi nu fumeaza!

VIDEO Filmul care te poate convinge sa te lasi la fumat

3. Sedentarismul

Statul degeaba chiar oboseste, spune o expresie stiintific adevarata. Adoptarea unui stil de viata activ creste si energia din organism, eliminand oboseala. Se stie ca persoanele care fac miscare au un tonus mai bun, atat fizic, cat si mental. Sportul creste fluxul de sange oxigenat la nivelul tesuturilor, inclusiv la nivel cerebral si creste capacitatea de concentrare.

4. Depresia

Stresul este tot mai prezent in viata noastra si rolul sau in aparitia oboselii cronice nu trebuie neglijat. Pentru unele persoane insa, problema psihica poate fi mai grava. Astfel, starea de oboseala prelungita poate fi primul semn care anunta o depresie.

Nu mai manca produse fast-food! Risti sa cazi in depresie

5. Medicamentele

Antidepresivele si betablocante (recomandate celor cu hipertensiune arteriala sau cu migrene) te sug de energie. Antivomitive, cum este metoclopramidul, iti pot incetosa gandirea si pot provoca o stare de somnolenta.

6. Hipotiroidismul

Afectiunea se asociaza frecvent cu oboseala din cauza carentei de hormoni tiroidieni.

7. Bolile cronice

Acestea obosesc organismul prin mecanisme diferite, dar toate ii epuizeaza resursele.

8. Apneea in somn

Este vorba de o tulburare nocturna care scade calitatea somnului si, deci, capacitatea organismului de a se reface.

Ce pericole ascunde privarea de somn si oboseala

9. Anemia

Te lasa fara energie prin deficit de hemoglobina, proteina de care se leaga oxigenul in sange pentru a ajunge la celule.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *