Search for content, post, videos

Cat de multa sare contin, de fapt, mancarurile de la fast-foodul tau preferat

McDonald’s, KFC, Subway si Pizza Hut sunt doar câteva dintre lanturile cu mancaruri fast-food preferate de multi dintre romani, fie saptamanal, fie ocazional.

Dincolo de controversele care planeaza asupra modului de preparare a mancarurilor, o mare problema pe care o ridica acestea este continutul mare de sare ascunsa.

Cercetatorii de la Consensus Action on Salt and Health (Cash) au analizat aproximativ 700 de meniuri populare in randurile consumatorilor de fast-food. Chit ca studiului a fost efectuat in Marea Britanie, printre lanturile vizate se numara si McDonald’s, KFC, Subway si Pizza Hut, care sunt prezente si in Romania.

Analistii au evaluat continutul de sare al celor mai populare mancaruri, iar ceea ce au descoperit i-a surprins chiar si pe ei: aproape toate preparatele contin sare mai multa decat ar trebui.

Aportul zilnic de sare pentru un om matur este de 5-6 grame pe zi, echivalentul unei lingurite rase.

Dar, daca acest om mananca o singura masa la Pizza Hut, isi va asigura peste 2,4 grame din aportul zilnic recomandat. Cifra poate parea mare, insa nu este, caci acelei mese i se adauga inca vreo doua, plus una sau doua gustari care, in majoritatea cazurilor, contin si acestea sarate.

Mai mult de atat, oamenii de stiinta de la Cash au descoperit ca 93% din preparatele Pizza Hut contin sare ascunsa in cantitati mari. Aceeasi analiza efectuata la KFC arata ca 60% din mancarea lantului contine sare in exces, in timp ce McDonald’s are 26% din produse ultrasarate, iar Subway – doar 18%.

Dar cum se poate ascunde sarea in alimente? Simplu: pe eticheta sau pe carta de meniu a fiecarui preparat apare o lista de componenti si, pe langa sare, apare si sodiul. Sarea de bucatarie normala contine 0,4 grame de sodiu si 0,6 grame de clor. Sodiul insa se gaseste intr-o multime de alimente si ingredienti. De altfel, oriunde vedeti ca scrie ceva si „sodium” este clar ca este vorba de o forma de sare. Si E-urile alimentare contin sodiu.

Adevarul este, insa, ca nu se poate trai fara un aport de sodiu pe zi. Nu este nevoie sa mai adaugam sare in mancare, caci cumparata din comert ea deja contine. Pe de alta parte, putem asimila sodiu in totalitate din fructe, din legume precum sfecla si telina si chiar din apa plata.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *