Search for content, post, videos

Cat de adevarata este regula de 5 secunde?

Iata un raspuns rapid la aceasta intrebare: nu, regula de 5 secunde nu este adevarata. Chiar si daca ai avea cele mai rapide reflexe de pe planeta, mancarea care a petrecut chiar si o milisecunda pe podea este deja contaminata.

Totusi, asta nu inseamna ca tot ce iti cade pe jos trebuie sa ajunga la cosul de gunoi. Conform oamenilor de stiinta, exista cativa alti factori de luat in considerare atunci cand iti scapi mancarea pe jos. Acestia includ cantitatea de umezeala de la suprafata mancarii, tipul de suprafata pe care a cazut si tipul de bacterii de pe podea.

In mod cert, o bucatica de banana va aduna mai multi microbi decat o felie de paine care are mai multa umezeala la suprafata.

Totusi, este important sa iei in considerare unde a cazut felia de paine. Daca a cazut pe podeaua pe care o dezinfectezi in fiecare zi, atunci este mai putin probabil sa fie contaminata dupa ce a atins podeaua pentru cateva secunde.

Pe de alta parte, este cu totul o alta poveste daca felia de paine a cazut altundeva, cum ar fi podeaua spitalului sau a restaurantului care este extrem de circulata. Acelea prezinta mult mai multe bacterii care iti pot pune viata in pericol.

De asemenea trebuie sa iei in considerare tipul de suprafata pe care cade mancarea. Suprafetele netede, cum ar fi metalul si placutele de gresie/faianta tind sa aiba mai multe bacterii, iar cele poroase, cum ar fi lemnul sau covorul au mai putine.

Desi regula de 5 secunde este falsa deoarece este foarte probabil ca mancarea cazuta sa ia anumite bacterii pe care noi nu le putem vedea, nu trebuie sa o arunci de fiecare data. Daca ai dubii este indicat sa o arunci pentru a nu-ti pune sanatatea in pericol.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *