Produsele animale, de la carne la lactatele grase, ar putea fi la fel de daunatoare pentru sanatate ca fumatul, mai ales daca sunt consumate sub forma preparatelor fast-food.
Incidenta cancerului este mai mare in randul persoanelor a caror alimentatie contine un aport proteic mare decat in randul fumatorilor, potrivit unui studiu amplu publicat in revista de specialitate “Cell Metabolism”. Oamenii de stiinta au descoperit ca oamenii care-si trag peste 20% din aportul caloric pe zi din proteine animale dezvolta celule canceroase sau precanceroase mai des decat cei care consuma mai putine proteine pe zi, dar fumeaza.
Persoanele care consuma produse animale si lactate grase din care-si trag un aport proteic ridicat pe zi sunt de patru ori mai expuse riscului de a muri de cancer decat cei care mananca mai putina carne si consuma mai putine lactate, dar fumeaza, acest risc ajungand la cote maxime dupa depasirea varstei de 50 de ani.
Cantitatea de proteine recomandata pe zi
In medie, alimentatia unui barbat adult trebuie sa contina 50 de grame de proteine pe zi, in timp ce alimentatia unei femei ar trebui sa fie compusa din 46 de grame de proteine. Pe de alta parte, un baiat adolescent necesita 52 de grame de proteine pe zi, pentru ca are musculatura in formare, in timp ce un copil trebui sa consume doar 10 grame. Pentru un calcul mai riguros al aportului de proteine pe zi, poti sa tii cont de urmatoare regula medicala: la fiecare 9 kilograme este nevoie de 8 grame de proteine.
Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre acestia, 9 aminoacizi nu pot fi sintetizati de organism, fiind produsi doar de plante. Ei se numesc aminoacizi esentiali si trebuie sa se gaseasca in mod obligatoriu in dieta. Proteina consumata nu poate fi absorbita in sange ca atare, de aceea este desfacuta de acizi si enzimele digestive in aminoacizii componenti, si doar ei sunt absorbiti in sange.
Proteinele sunt o parte esentiala din structura fiecarei celule din organism si reprezinta aproximativ 15% din intreaga ta greutate corporala. Proteinele contribuie la numeroase functii ale organismului, de la furnizarea de energie la formarea de tesut muscular, de la mutarea unor molecule dintr-un loc intr-altul la descompunerea toxinelor si la repararea oaselor.
Un regim alimentar din care 30% inseamna proteine este un regim alimentar sanatos, atata timp cat restul de 20% consta in grasimi bune, iar ceilalti 50% in carbohidrati cu eliberare treptate. Insa prea multe proteine pot dauna organismului, cu atat mai mult cu cat principala sursa proteica din alimentatie este carnea.
Un regim prea bogat in proteine scade durata vietii, afecteaza functia rinichiului, creste riscul de osteoporoza prin accelerarea eliminarii de calciu, creste necesarul de vitamina B12, creste riscul de litiaza renala, creste colesterolul sangvin si favorizeaza pierderea zincului din organism.
Studii recente au aratat ca femeile care consuma putini carbohidrati si prea multe proteine, spre exemplu cele care urmeaza dieta Atkins sau regimul Dukan, au un risc de atac de cord si cerebral cu 28% mai mare decat cele care au o alimentatie echilibrata, ce include o cantitate importanta de fructe si legume.