Search for content, post, videos

Cand si de ce devine somnul daunator pentru sanatatea inimii

Somnul este esential pentru buna functionare a organismului, dar exista si situatii in care acesta poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, mai ales pentru inima.

 

Un studiu realizat recent in SUA arata ca un somn mai lung de opt ore sau mai scurt de sase ore pe noapte creste considerabil riscul de maladii cardiovasculare.

 

 

 

 

 

Prea putin somn, risc de atac cerebral si infarct

 

Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte se confrunta cu un risc dublu de declansare a accidentelor vasculare cerebrale si a infarctelor. Riscul de insuficienta cardiaca este, in cazul acestor persoane, de 1,6 ori mai mare.

 

Prea mult somn, risc de afectiune coronariana

 

Pentru persoanele care dorm peste opt ore pe noapte, riscul de anghina pectorala este de doua ori mai mare, iar riscul de declansare a unei boli coronariene este de 1,1 ori mai mare.

 

Oamenii de stiinta au monitorizat 3.019 persoane in varsta de peste 45 de ani care au participat la un studiu national despre nutritie realizat la nivel national in Statele Unite, pentru a evalua amploarea problemelor de sanatate cu care se confrunta cetatenii acestei tari.

 

Avem de acum un indiciu care ne arata ca somnul poate avea un impact asupra sanatatii cardiace, a declarat medicul Rohit Arora, profesor la facultatea de medicina din Chicago, coordonatorul studiului.

 

Pericolele ridicate de privarea de somn

 

S-a stabilit deja in trecut ca lipsa somnului este asociata cu o hiperactivitate a sistemului nervos simpatic, cu intoleranta la glucoza, cu diabetul, cu cresterea concentratiei de cortizon din sange, cu tensiunea arteriala, cu ritmul cardiac in repaus si cu anumiti biomarkeri inflamatori, acestia fiind cativa factori care joaca un rol important in declansarea bolilor cardiovasculare, a precizat coordonatorul studiului.

<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Allison</cite>

    In cazul asta e super cu toate ca ne este putin teama sa lasam „lucrurile” neincuiate!Noi sunetm patiti si ne este cam teama; nu ca am avea cine stie ce valori insa lucrusoarele (rucsacul, primusul, sacii de dormit) sunt cat de cat de calitate fiindca al meu sot merge pe principiul „ori luam ceva de calitate ori nu mai luam nimic”!Dar as putea vorbi eventual cu cei de la salvamont!mercic mult!ps: s-ar putea sa-ti mai pun unele intrebari 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *