Search for content, post, videos

Cancerul mamar: simptome si ce trebuie sa faci

Cancerul mamar incepe intr-o singura celula care se divide si multiplica necontrolat. O formatiune incipienta de celule canceroase este prea mica pentru a fi simtita la palpare deci, in stadiile de debut ale bolii simptomele sunt aproape inexistente. O mamografie poate detecta cancerul inainte de aparitia unor mase palpabile, de aceea este importanta o examinare anuala. De asemenea, pot aparea chisturi benigne care pot parea cancerigene, un alt motiv pentru a va programa periodic la doctor.

Sa intelegem simptomele…

Simptomul clasic al cancerului mamar este apairtia unei mase anormale (chist) la nivelul sanului sau axilei (subsuoara). Exista insa si o forma agresiva a acestei boli, Cancerul mamar de tip inflamator, care se prezinta sub forma unor foi de celule maligne care invadeaza pielea si la prima vedere par simple eruptii cutanate. E bine sa va examinati singure sanii lunar, astfel incat sa va familiarizati pe cat posibil cu textura acestora si cu schimbarile ciclice care pot aparea la nivelul lor (forma, masa) cat si in ce priveste starea pielii in timp. Nu ezitati sa apelati la un doctor imediat ce obserati schimbari semnificative, detectarea la timp a bolii fiind cea mai importanta cale de a va mari sansele de supravietuire.Simptome care pot fi observate vizual sau prin palpare:

cancer mamargalme sau mase anormale la nivelul sanului

galme la nivelul axilei (nodulii limfatici)

scurgeri prin sfarcuri (curate sau sangerii)

durere in sfarc

forma inversata a sfarcului

piele solzoasa sau iritata pe san

sensibilitate constanta ridicata la nivelul sanului

dureri si disconfort la nivelul sanului

Simptome care pot fi observate in urma mamografiei

microcalcifieri

masa densa cu contur tepos

Simptome care apar in cazul formei avansate (metastatice) a cancerului mamar

Stadiul 4, cel metastatic, este si cel mai avansat si final al bolii. Este numit metastatic pentru ca in acest stadiu, tumorile maligne s-au raspandit deja dincolo de sani sau noduli limfatici, in celelalte parti ale corpului. Iata si simptomele:

durere in oase (metastaza osoasa)

greutate in respiratie (metastaza la plamani)

scaderea apetitului (metastaza la ficat)

scaderi drastice in greutate (metastaza fiactului)

dureri de cap, dureri neurologice si senzatie de sfarsire, lipsa a puterii (poate fi metastaza a creierului)

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *