Search for content, post, videos

Cancerul mamar la barbati

Cancerul mamar este o boala care, spre surprinderea multora, ii afecteaza si pe barbati. Astfel, numai in SUA, la fiecare 100 de femei ce dezvolta cancer la san, un barbat este diagnosticat cu aceeasi boala.

Acest lucru face ca, in fiecare an, aproximativ 1300 de barbati sa dezvolte cancere ale glandei mamare. Spre deosebire insa de femei, cancerul mamar la barbati aparein jurul varstei de 60 de ani, insa maladia se poate instala si la barbati mai tineri.

Cauzele cancerului mamar la barbati

Ca si in cazul cancerului mamar la femeie, cauzele care provoaca aceasta boala nu sunt cunoscute in totalitate. Au fost emise diverse teorii in legatura cu adevaratul motiv pentru care unii barbati fac cancer la san.

Astfel, si barbatii prezinta tesut glandular mamar ce se afla sub influenta hormonala. Deci o posibila cauza ar fi estrogenul in exces, mai ales in perioada pubertatii. Totodata, se pare ca barbatii care au un deficit de hormoni androgeni (de exemplu, cei ce prezinta atrofie testiculara in urma unei infectii orhitice sau cei cu testicul necoborat) au risc crescut de a face cancer mamar.

Locuri de munca riscante

Un lucru destul de ciudat insa este ca multi dintre barbatii care lucreaza in otelarii, uzine, laminoare sau orice alt mediu cu un grad crescut de caldura au un risc usor crescut de a dezvolta cancer mamar. Se pare ca aceste meserii, caracterizate prin supresie termica, care duce la modificarea secretiei de androgeni.

Totodata, ca si in cazul femeilor, iradierea zonei pieptului creste riscul de a dezvolta cancer mamar. Tocmai de aceea cazuri de cancere mamare la barbati au fost depistate chiar la medici radiologi si la persoane care lucreaza in medii toxice. In cele din urma au fost identificati si factori genetici in anumite cazuri de cancer de san.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *