Search for content, post, videos

Boli rare: Blestemul lui Ondine, boala care omoara subit in somn

Blestemul lui Ondine este una dintre cele mai rare maladii din lume, doar 300 de cazuri fiind cunoscute in intreaga lume. Este denumit si sindromul hipoventilatiei centrale congenitale, o afectiune respiratorie care determina oprirea brusca a respiratiei in timpul somnului.

Boala a fost studiata prima oara in 1962, iar de atunci, cazurile au fost aproape inexistente. In 2011 insa, medicii au depistat sindromul misterios la o fetita de numai doua luni, Jovie Wyse, iar boala a redevenit de interes in cercetarile medicilor.Sindromul hipoventilatiei centrale este o boala congenitala cauzata de o mutatie genetica aparuta in dezvoltarea sistemului nervos autonom. In timpul somnului, creierul “uita” sa transmita semnale nervoase plamanilor pentru a respira, aparand astfel crize de apnee sau sistare a respiratiei, ce duc, in majoritatea cazurilor, la deces.

Se estimeaza ca boala este diagnosticata la 1 din 200.000 de bebelusi. Sunt foarte putini copii cu “Blestemul lui Ondine” care supravietuiesc primelor luni dupa nastere, intrucat in cele mai multe cazuri, sindromul nu este depistat corect sau la timp.

Citeste continuarea articolului pe acasa.ro
loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *