Search for content, post, videos

ATENTIE! Rujurile si glossurile de buze contin metale toxice

Rujurile si glossurile de buze contin metale toxice care otravesc milioanele de femei care folosesc aceste produse de machiaj, sustine un grup de oameni de stiinta care a analizat 32 de produse.

 

Rujurile si glossurile ofera mai mult decat culoare buzelor. Prin folosirea lor, femeile introduc in organism plumb, cadmiu, crom, aluminiu, dar si alte cinci tipuri de metale toxice, arata un studiu publicat recent in revista de specialitate “Environmental Health Perspectives”.

 

La aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori de la Universitatea Berkeley din California (SUA) care a analizat compozitia a 32 de rujuri si glossuri care se vand in magazinele cosmetice. Unele produse contin cantitati periculoase de metale, avertizeaza Katharine Hammond, profesor de mediu si sanatate publica la Universitatea Berkeley, potrivit HealthDay News.

 

“Rujurile si glossurile de buze contin, deseori, metale toxice in cantitati apropiate sau chiar peste dozele zilnice acceptate de standardele pentru sanatate publica”, atrage atentia profesorul Hammond, care a refuzat, insa, sa faca publice numele brandurilor analizate.

 

Cu toate acestea, ea precizeaza: “Rezultatele obtinute pot fi aplicate la toate tipurile de rujuri si glossuri, indiferent de compania producatoare”.

 

Cercetatorii au ales rujul si glossul de buze dintre toate produsele de machiaj pentru a le analiza pentru ca acestea sunt cel mai des absorbite sau mancate de cele care le utilizeaza. Asadar, patrund mai usor in organism, spre deosebire de alte produse de machiaj.

 

Potrivit studiului, in 24 din cele 32 de produse analizate s-a descoperit plumb in cantitati apropiate de nivelul maxim impus prin standardele de sanatate. Insa problema intoxicatiei cu metale grele se pune pentru femeile si adolescentele care folosesc deseori, chiar zilnic, rujul si glossurile de buze, dar si fetitelor mai mici in mainile carora ajung produsele mamelor.

 

Profesorul Katharine Hammond a atras atentia ca folosirea rujului si a glossului in randul persoanelor adulte ar trebuie redus semnificativ pentru a nu ridica pericole asupra sanatatii, iar in cazul copiilor ar trebuie interzis total orice utilizare a rujului si a glossului, chiar daca aceasta survine in joaca.

 

Hammond a explicat ca 87 de miligrame de ruj sau de gloss aplicate pe zi inseamna un grad mare de folosire, in timp ce media se incadreaza la 24 de miligrame pe zi.

 

Potrivit studiului, 10 rujuri si glossuri din cele analizate ofera, prin utilizarea zilnica in cantitatea medie (24 de miligrame), un aport de crom in organism, dar in cantitati ce nu prezint pericol pentru organism.

 

Utilizarea zilnica peste medie, insa, poate predispune la anumite afectiuni. Cromul, spre exemplu, este asociat cu aparitia tumorilor la nivelul stomacului. Manganul, un alt metal descoperit in aceste produse cosmetice, poate favoriza aparitia afectiunilor la nivelul sistemului nervos.

 

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *