Search for content, post, videos

Atentie la vitamina C! Administrarea zilnica dubleaza riscul aparitiei unei boli grave

Persoanele care iau cate o vitamina C pe zi, pe perioade indelungate de timp, isi dubleaza, practic, riscul de a suferi de pietre la rinichi.

Cele mai recente studii efectuate de cercetatorii Institutului Karolinska din Stockholm (Suedia) arata ca administrarea zilnica a vitaminei C, pe perioade lungi de timp, dubleaza pericolul aparitiei pietrelor la rinichi.

Oamenii de stiinta suedezi au precizat, insa, ca nu vitamina in sine este periculoasa, ci o substanta folosita in compozitia suplimentelor. Este vorba de oxalat.

Foarte des, o parte din vitamina C consumata zilnic nu este absorbita in sistemul digestiv, motiv pentru care trece prin rinichi pentru a fi eliminata prin urinare.

Tot prin rinichi trece si oxalatul din vitamina C, substanta din compozitia pastilei. Insa, oxalatul se afla si in structura pietrelor care se formează la nivelul rinichilor cu atat mai usor cu cat primesc material prima prin consumul indelungat de vitamina C.

Riscul este mai mare la barbati, pentru ca acestia sunt mai expusi la aceasta afectiune decat femeile. Studiul a vizat, de altfel, 22.000 de barbati cu varste mijocii, pe o perioada de 11 ani.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *