Search for content, post, videos

Asta trebuie sa faci ca sa nu imbatranesti! Nutrienti anti-imbatranire care nu trebuie sa-ti lipseasca, indiferent de varsta

Nimeni nu scapa de procesul de imbatranire, insa unii imbatranesc mai frumos decat altii. Pe langa de mostenirea genetica si de ingrijirea personala, ceea ce mancam poate face o mare diferenta in felul in care aratam!

Cand vezi un chip cu o piele frumoasa, intinsa la o persoana mai in varsta, te gandesti mai degraba la faptul ca acea persoana a investit financiar masiv in tratamente faciale. Insa nu este mereu asa. In loc de a da bani grei pe creme anti-rid si pe tratamente speciale la saloanele de infrumusetare, ar trebui sa ne uitam mai intai in farfurie, caci anumiti nutrienti din alimentatia de zi cu zi pot face diferenta intre o fata ridata si una neteda, spune medicul dermatolog Judith Hellman din New York.

Anumiti nutrienti au capacitatea de a lungi telomerii, mici formatiuni cu rol de protectie de pe ADN care sunt asociate cu procesul de imbatranire. Practic, cu cat imbatranesti, telomerii se miscoreaza, motiv pentru care ADN nu se mai renegenereaza la fel cum se regenera in tinerete. Acest proces duce la descompunerea celulara, asadar la imbatranire.

Potrivit medicul dermatolog Judith Hellman, a te asigura ca ai un aport optim din urmatorii nutrienti, chiar si prin consumul de suplimente (pe langa alimentatie) este un prim pas a incetini miscorarea telomerilor si, implicit, in a incetini procesul de imbatranire.

1. Vitaminele A, C, si D

Pentru a contracara efectele novice pe care il are stresului oxidativ asupra celulelor, avem nevoie de vitaminele A, c si D care actioneaza ca antioxidanti.

Vitamina A neutralizeaza moleculele de oxiden instabile (care genereaza stres oxidativ asupra celulelor) si intarescte sistemul imunitar. Surse bogate de vitamina A sunt morcovii (cruzi), spanacul (chiar si fiert), cartofii dulci (fierti sau copti, nu prajiti!), broccoli, pepenele galben, ardeiul gras, dar si oregano. Pentru un aport optim, este indicat sa consumati zilnic 2 portii de alimente bogate in vitamina A.

Vitamina C, pe care o gasiti in cantitati mari in citrice, este esentiala pentru productie si mentinerea colagenului, substanta care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.

Vitamina D are capacitatea de a lungi telomerii, dupa cum a demonstrat un studiu publicat in revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition. Vitamina D se gaseste in cereale integrale si produse lactate, insa este putin probabil ca aportul zilnic sa fie cel ideal, motiv pentru care sunt recomandate suplimentele (de catre medic, dupa efectuarea unor analize de masurare a vitaminei D in organism).

2. Acizi grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3 contribuie la prezervarea telomerilor, a descoperit o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Ohio. Chiar si pana la aceasta descoperire, erau deja cunoscute beneficiile pe care le au acizii grasi Omega 3 asupra sanatatii (reduc riscul cardiovascular, contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange, reduc inflamatiile). Din aceste motive este recomandat consumul de peste de doua ori pe saptamana, iar in alimentatia zilnica sa se regaseasca (si sa varieze alternativ) nucile, semintele, alunele de padure, migdalele, la randul lor bogate in acizi grasi Omega 3. Se recomanda si suplimentele in cazul in care un aport optim nu poate fi asigurat doar din alimentatie.

3. Polifenoli

La fel ca vitaminele A, C si D, polifenoli sunt antioxidanti puternici. Surse exceptionale de polifenoli sunt ceaiurile verzi si albe, dar si in fructe, in special in cele cu pigmentatie rosu-violet (fructe de padure, prune, cirese, dar si in pepeni, mere, struguri si pere) si in legume (sfecla rosie, vinete, ceapa, telina, patrunjel, varza, broccoli).

4. Magneziu

Acest mineral joaca un rol esential in peste 300 de procese vitale ale organismului, spune medicul generalist Lorraine Maita din New Jersey. Magneziul relaxeaza musculatura, calmeaza sistemul nervos, face somnul mai odihnitor, fiind totodata necesar si pentru buna functionare a ritmului cardiac, dar si pentru reglarea tensiunii arteriale si a glicemiei. Practic, magneziul ajuta intregul organism in toate functiile sale. 400 de miligrame de magneziu este portia ideala, insa prea putine persoane reusesc sa-l obtina din alimentatie (legume cu frunze verzi, nucile si semintele, pestele gras de tipul macroului si al somonului, soia, bananele), motiv pentru care deseori sunt recomandate si suplimentele.

5. Resveratrol

Resveratrolul este un antioxidant puternic care se regaseste mai ales in vin rosu. Acesta creste sensibilitatea la insulina si protejeaza in fata bolilor de inima dilatand vasele de sange. Totusi, mai mult de 150 de mililitri (cel mult 200) pe zi de vin rosu nu sunt recomandati consumului.

6. Coenzima Q10

Aceasta enzima are un rol crucial in regenerarea celulara. Insa productia de coenzima Q10 scade odata cu inaintarea in varsta. Pe langa suplimente (digestive sau cu aplicare externa), Q10 se gaseste si in vita, sardine, ficat, dar si spanac, broccoli si conopida.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *