Search for content, post, videos

Anorexia, bulimia si ortodexia

Anorexia, este o problema exclusiva a timpurilor moderne, cand tot ceea ce se promoveaza e imaginea. Apar astfel deviatii, tulburari psihice grave, izvorate din teama exagerata de persoanei de a nu se ingrasa, teama care se traduce de multe ori prin privarea de mancare pana la moarte.

Exista o mare diferenta intre cei care doresc pur si simplu sa slabeasca, urmand tratamente alimentare si fizice in acest sens si anorexicii, cei care desi ajung la punctul in care au o greutate normala, isi continua regimul, privandu-se de alimentatie, eliminand si ultima farama de grasime din organism, ajungand la stadiul de "schelet ambulant" cu grave probleme de sanatate.

Anorexicii nu se vor opri asadar, nu stiu sa o faca iar, acea vointa superioara care in zilele noastre este aclamata intens, se transforma in obsesie, in tulburare psihica grava cu urmari la fel de grave. Desi la origine termenul "anorexia" se traduce prin lipsa poftei de mancare, bolnavul de anorexie nervoasa nu e lipsit neaparat de pofta, el mananca in mod intentionat foarte putin, privandu-si corpul de energia necesara pentru a supravietui. Aceasta tulburare are insa efecte grave, riscul mortalitatii crescand in ultima vreme pana la 10%.

Inrudite sau in directa legatura cu anorexia sunt mai multe feluri de tulburari, fiecare insa la fel de grave, tulburari pe care le vom aminti in cele ce urmeaza:

Bulimia

Anorexia, o afectiune modernaO mare parte din anorexici beneficiaza de pofta de mancare, au un apetit normal de aceea, ei prefera sa guste mancarurile la fiecare masa, vomand la scurt timp dupa ce s-au desfatat cu bucatele gatite. Persoanele bulimice sunt astfel in stare de a ingera cantitati mari de alimente, pe care sa le vomeze imediat insa, efectele acestei tulburari fiind mult mai mari si mai grave decat in cazul simplei anorexii, cei suferinzi de aceasta boala fiind predispusi la afectiuni ale inimii, cu risc in orice moment de atac de cord, probleme cu dintii, care se strica ca urmare a nenumaratelor acte de voma distrugandu-le smaltul, probleme grave digestive.

Ednos

Cu EDNOS (eating disorder not otherwise specified) sunt diagnosticate persoanele care manifesta simptome de anorexie nervoasa si de bulimie in acelasi timp, persoane care sunt extrem de preocupate de ce si cat mananca, isi tin mereu evidente ale continutului caloric ingerat dar, in acelasi timp, sunt in stare sa duca zile in sir fara sa manance nimic, dupa care sa ingereze mancaruri continand mii sau zeci de mii de calorii. Desi in general aceste persoane au o greutate normala, afectiunea de care sufera ii conduce la depresii puternice, ei inchipuindu-si mereu ca sunt excesiv de grasi.

Ortorexia

Ortorexia, desi o afectiune mai putin grava decat cele enumerate mai sus, intra si ea in aceeasi categorie cu anorexia. Persoanele suferinde de aceasta boala au o obsesie a macatului sanatos, consumand doar alimentele pe care ei si le inchipuie ca fiind sanatoase, renuntand la orice aliment pe care chiar si numai barfele l-ar cataloga ca nefiind sanatos. De cele mai multe ori aceste persoane ajung sa isi reduca extrem de mult aria de selectie a alimentelor, suferind de cele mai multe ori de boli de alimentatie datorita privarii organismului de substantele necesare pentru a functiona in limitele normalitatii.

 

<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Ariana Susanu</cite>

    Inainte de a scrie aiurea un articol, documentati-va inainte de a bate campii: in primul rand boala se numeste ORTOREXIE nu ORTODEXIE (vezi titlu!), iar EDNOS (Eating Disorders Not Otherwise Specified – Tulburari de Alimentatie de tip Nespecificat) inseamna urmatoarele:

    „In aceasta categorie intra tulburarile de alimentatie care nu indeplinesc toate criteriile pentru a li se pune un diagnostic de anorexie sau bulimie. De exemplu, sunt cazuri in care pierderea ciclului nu s-a produs – chiar daca persoana nu ia pilule cu hormoni (oricum, acest criteriu nu era aplicabil in cazul barbatilor, evident), sau exista toate simptomele si comportamentele specifice anorexiei nervoase, dar greutatea corporala nu a scazut sub 85%, etc.
    Tot acestei categorii vagi de EDNOS îi revin si obezitãtile, dacã vrem sã le considerãm indiferent de prezenta sau absenta fenomenologiei de tip bulimic, aspect încã dezbãtut în literatura de specialitate.Desi anorexia si bulimia sunt „cap de afis” in ceea ce se mediatizeaza despre tulburarile de alimentatie, EDNOS sunt de departe cele mai raspandite astfel de tulburari, cu o incidenta mult peste cea a anorexiei si bulimiei luate impreuna. In ciuda numelui lor mai putin proeminent, riscurile asociate cu EDNOS sunt aceleasi, cu manifestarea aceleasi comportamente distructive, iar aceste tulburari trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate si constientizand acest grad mult mai mare de prezenta in societate”.

    Pentru documentatie: http://aptta.ro/ednos.html#sthash.xn5AF6SA.dpuf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *