Search for content, post, videos

Ai avut probleme de greutatea inca din copilarie? Iata care este cauza!

Lupta cu kilogramele in plus a inceput pentru tine inca din adolescenta, dar esti constient ca ai avut probleme cu greutatea inca din copilarie? Ei bine, felul in care te-au crescut parintii poate fi o cauza a kilogramelor in exces.

 

Daca ai fost „grasun/a” inca din copilarie, iar kilogramele in exces au reprezentat o problema pentru tine chiar si atunci cand ai crescut, se prea poate ca stilul de crestere al parintilor tai sa fie cauza. Mai multe cercetari au aratat ca supraponderabilitate si obezitatea sunt mai frecvente in randul copiilor care au parinti foarte stricti, autoritari, comparativ cu copiii care au parinti ce-si manifesta mai des afectiunea si care sunt dispusi sa discute cu micutii lor inainte de a interzice sau a permite o anumita actiune. Mai mult, problemele cu kilogramele in exces ale copiilor crescuti de parinti autoritari tind sa-i afecteze si pe parcursul adolescentei, dar si al atingerii maturitatii, daca copilul in cauza, devenit adult nu a reusit sa-si construiasca de unul singur increderea in sine pe care i-au strivit-o parintii, in copilarie.

 

Dar ce inseamna „stil de crestere” a copilului? Oamenii de stiinta, psihologi, terapeuti, pediatri, au stabilit ca exista patru stilul de crestere a copilului, parintii incadrandu-se intr-unul dintre acestea:

 

Stilul autoritar – parintii nu lasa loc discutiilor, isi manifesta mai rar afectiunea fata de copil, dar stabilesc o multime de reguli de la care micutul nu are voie sa se indeparteze

 

Stilul tolerant-strict – parintii sunt dispusi sa vorbeasca cu copiilor lor, sa le explice de ce este bine sau nu sa se comporte intr-un anumit fel si abia mai apoi sa stabileasca niste limite care, totusi, nu-l ingradesc total pe copil

 

Stilul permisiv – parintii care discuta cu micutii lor despre comportamentul acestora, dar nu stabilesc niciun fel de reguli si ii lasa sa decida singuri

 

Stilul neglijent – nu exista nici discutii intre parinti si copii, dar nici reguli

 

Statisticile arata ca copiii care au parinti autoritari – „Fa cum ti-am spus!” / „Eu te-am facut, eu te omor!” – sunt mai predispusi la obezitate decat copiii care au parinti toleranti, dar stricti, cei care sunt dispusi sa-si asculte micutii, sa le prezinte argumentele lor cu privire la comportamentul acestora inainte sa stabileasca si sa impuna reguli. Pe masura, diferenta dintre copiii crescuti in mod diferit se mareste. Odata ajunsi la scoala, copiii cu parinti autoritari sunt cu 37% mai predispusi la obezitate decat copiii cu parinti care au adoptat stilul de crestere tolerant-strict.

 

Stilul de crestere autoritat al parintelui si problemele cu greutate ale micutului predispun copilul atat la diverse afectiuni, diabet si boli cardio-vasculare de la varste relativ tinere, cat si la probeleme psihologice, comportamentale. Acesti copii cresc fara a dezvolta incredere in sine, fapt care-i marcheaza emotional si psihic si le ingreuneaza dezvoltarea si mentinerea relatiilor cu persoane din jur. Pe de alta parte, cei care reusesc in adolescenta sau in tinerete sa se „debaraseze” de stilul de crestere al parintilor, ajung deseori razvratiti, redobandindu-si, cu efort, increderea in sine si ajungand, tot cu efort, la o greutate corporala normala. Insa aceste lucruri sunt posibil de realizat doar prin ruperea totala sau macar partiala a contactului cu parintii.

 

Ce se poate face? Este clar ca bazele unui om realizat, implinit se pun inca din vremurile in care acel om era copil, multe beneficii, dar si neajunsuri provenind din stilul de crestere adoptat de parinti in relatia cu micutul. Persoanele cu probleme de greutate care au avut parte de parinti autoritari nu pot face altceva decat sa se reconstruiasca pe sine ca personalitate si ca silueta, acestea influentandu-se puternic una pe cealalta. In rest, Insa, din perspectiva parintilor, pasim pe un teren minat, pentru ca este extrem de dificil sa spui unei mame, unui tata cum ar trebui sa-si creasca copilul, fara sa declansezi un conflict.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *