Search for content, post, videos

Afectiuni mostenite pe cale materna. Ce ai putea pati

Nu degeaba exista controale medicale obligatorii pentru nou-nascuti, avand in vedere ca exista o serie de afectiuni care se pot transmite de la mama la copil, din cauza codului genetic.

Potrivit ultimelor studii in domeniou, cei mici pot mosteni migrene de la mame, in proportie de 70-80%, din cauza unei gene care se transmite foarte usor.

Pe langa aceasta afectiune insa, exista si boli care pot afecta viata copilului pe tot parcursul ei.

In cele ce urmeaza, va prezentam cateva dintre cele mai intalnite astfel de afectiuni.

Cancerul la san

Potrivit studiilor in domeniu, se pare ca femeile care au genele mutante BRCA1 sau BRCA2 intampina un risc mai mare de a face cancer la san. aceasta gena se transmite de cele mai multe ori fiicei, lucru care, daca gena devine activa, poate sa-i cauzeze boala. Tocmai de aceea sunt indicate controalele periodice.

Obezitatea

Multe femei care au doua copii ale genei FTO, vinovata de predispunere la ingrasare, au 70% sanse mai mari de a developa obezitate. Si aceasta gena se transmite de pe parte materna si odata activa poate cauza neplaceri intreaga viata. Studiile arata ca doar 4% din copiii cu mame cu greutate normala au suferit de obezitate, pe cand in cazul mamelor supraponderale procentul ajunge la 41%.

Afectiuni cardiovasculare

Exista riscuri mari de atac de cord, angina pectorala sau accident cerebral daca mama ta a suferit de vreuna din aceste afectiuni. Acest risc este cu 20% mai mare in cazul celor care mostenesc genele vinovate de la parinti.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *