Search for content, post, videos

90% din rezerva ovariana dispare pana la 30 de ani

Femeile isi pierd circa 90% din rezerva de ovule sanatoase pana in jurul varstei de 30 de ani, ceea ce face mai dificila conceperea unui copil dupa aceasta perioada, arata un studiu realizat in Marea Britanie.

Chiar daca femeile elibereaza in continuare ovule si in intervalul de varsta 30 – 40 de ani, calitatea acestora este redusa substantial in timp, este concluzia cercetarii.

Cauza fenomenului este chiar selectia operata de corp, care alege cel mai sanatos ovul pe care il elibereaza, deci, in timp, calitatea acestora se diminueaza ingreunand procesul de concepere a unui copil si sporind riscul nasterii unui bebelusi cu afectiuni.

Studiul, realizat de cercetatori de la Universitatea St Andrews si cea din Edinburgh, este primul care valideaza ipoteza declinului "rezervei ovariene" – numarul potential al ovulelor cu care se naste o femeie – pana la menopauza.

12% din ovule la 30 de ani si doar 3%, la 40 de ani

Cercetarea a demonstrat ca o femeie se naste, in medie, cu 300.000 de ovule imature stocate in ovare, dar rata de declin care afecteaza acest rezervor este mult mai accelerata decat s-a crezut initial.

Astfel, in jurul varstei de 30 de ani mai raman, in medie, circa 12% din aceste ovule, iar la varsta de 40 de ani, doar 3%.

Nivelul de fertilitate scade dramatic odată cu înaintarea în vârstă

Studiul nostru a aratat ca femeile isi supraestimeaza, in general, potentialul de fertilitate. Multe femei cred in mod gresit ca, daca organismul lor elibereaza ovule, nivelul de fertilitate ramane constant. Dar cercetarea arata ca aceasta intra intr-un declin accelerat, a spus Hamish Wallace, coautor al studiului.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in Public Library of Science.

O alta concluzie a studiului a fost ca exista diferente majore intre dimensiunile rezervei ovariene de la o femeie la alta. Astfel, exista femei care au in acest rezervor mai mult de doua milioane de ovule, in timp ce altele au doar circa 35.000.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *