Search for content, post, videos

7 alimente incredibile care tin inima sanatoasa

Bolile cardiovasculare fac din ce in ce mai multe victime, atat in randul romanilor, cat si la nivel international. Desi, in majoritatea cazurilor, apar in a doua jumatate a vietii, prevenirea lor printr-o alimentatie corecta este indicata inca din tinerete.

Primul pas este sa aflati care sunt alimentele care contribuie cel mai mult la sanatate inimilor voastre.

1 Somonul

Asociatia Americana pentru Inima recomanda cel putin doua mese pe saptamana, care sa contina peste. Somonul, bogat in aciz grasi omega-3, este cea mai eficienta specie de peste pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Acesta ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sange, la reglarea tensiunii arteriale si scade riscul de aparitie a aritmiilor cardiace.

2 Uleiul

Renuntati la unt si la uleiul de floarea soarelui. Alegeti uleiul de masline, de rapita sau de palmier pentru prepararea mancarurilor. Acestea contin grasimi „bune”, monosaturate, care – in cantitati moderate – contribuie la sanatatea inimii si a sistemului vascular.

3 Nucile si alunele

Nucile, alunele, midgalele, dar si alte tipuri de seminte (nu prajite, cel mult coapte) sunt o sursa exceptionala de proteine care pot inlocui chiar aportul proteic obtinut din carne. Un studiu recent citat de HuffPost Healthy Living arata ca aceste seminte pot scadea riscul producerii unui atac vascular cerebral cu pana la 17%. Totodata, grasimile nesaturate pe care le contin ajuta la reducerea colesterolului. Totusi, aveti grija la portii. Nucile, alunele de padure, caju, fisticul sau migdalele au multe calorii, portia ideala zilnica fiind de 50 de grame.

4 Ovazul

Fibrele solubile din ovaz, dar si din alte cereale integrale, din fructe si din legume,  ajuta la reglarea nivelului colesterolului si mentin arterele “curate”.

5 Ciocolata neagra

45 de grame de ciocolata pe saptamana, adica doua batoane mici, scad cu 20% riscul producerii unui accident vascular-cerebral in randul femeilor. “Cacaua contine flavonoide, care au proprietati antioxidante prin care pot opri oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica, cunoscute drept colesterolul «rau» din organism. Ele favorizeaza bolile cardiovasculare, inclusiv accidentul vascular-cerebral”, a declarat autorul cercetarii, Susanna Larsson, profesor de epidemiologie nutritionala in cadrul Institutului suedez Karolinska.

6 Rosiile

Pielita rosiei contine cea mai mare cantitate de licopen, un antioxidant care ofera rosiei cea mai mare valoarea biologica. Rosia mai este si o sursa importanta de  potasiu, fosfor, magneziu si fier,  necesare pentru buna functionare a activitatii normale a nervilor si a muschilor. Fitosterolii contribuie la mentinerea sub control a valorilor colesterolului. Totodata, rosia este eficienta in prevenirea afectiunilor cardiovasculare datorita proprietatilor anti-inflamatorii.

7 Strugurii negri

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, cum ar fi delfinidina si resveratrolul, o substanta care neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi, strugurii ajuta, printre altele, si la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, in struguri se gasesc din abundenta si vitamine (A, B1, B2, B6, C si PP), saruri minerale precum potasiu, magneziu, fier si calciu, acizi grasi, taninuri, flavonoide si zaharuri. Toti acesti nutrienti ajuta la reducerea nivelului colesterolului si ne feresc de boli neurologice precum maladia Alzheimer, dar si de infectii. Consum recomandat de struguri: in sezon, cure de o luna, timp de doua zile pe saptamana, cate unul-doua kilograme de struguri pe zi, fara a manca nimic altceva.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *