Search for content, post, videos

5 nereguli ascunse de pofta de dulciuri

Dorinta de a manca dulciuri este cauzata uneori de carente de crom, magneziu sau de zinc. Alteori, ea semnaleaza o problema de natura psihica.

Pofta de dulciuri nu ar fi o problema atat de mare daca le-am consuma pe acelea care contin zaharuri cu eliberare lenta, care se gasesc, de exemplu, in fructe. Ele ne asigura un nivel constant de energie, pe o perioada mai lunga.

Insa pentru multe persoane, dulce inseamna prajituri si bomboane cu zahar alb, rafinat. Acesta face parte din categoria zaharurilor cu eliberare rapida, care ne cresc intr-un timp foarte scurt glicemia, dar care o si scad la fel de rapid.

Consumand asemenea zaharuri, care provoaca variatii foarte bruste ale glicemiei, ne expunem riscului de a face diabet. De aceea, este bine sa limitam aceste pofte, mai ales daca ele ne trimit catre zaharurile nesanatoase, iar pentru reusi acest lucru, este important sa aflam cauza lor.

Iata care poate fi ea:

 

1. Esti obosita. Pofta de dulce este intiparita in genele noastre. Suntem programate genetic sa mancam alimente care contin zaharuri, pentru acestea sunt o sursa importanta de energie. Oboseala este de multe ori consecinta scaderii nivelului glicemiei din sange, iar organismul nostru reactioneaza la aceasta modificare prin cresterea apetitului pentru dulce.

2. Esti deprimata. Cand suntem triste, scade nivelul serotoninei, un neurotransmitator care ne asigura starea de bine. Dulciurile, ca de altfel toti carbohidratii, stimuleaza secretia serotoninei si ne fac astfel sa ne simtim mai fericiti. Prin urmare, pofta de dulce nu apare intamplator atunci cand ne simtim deprimati. in plus, consumul de dulciuri este, pentru majoritatea oamenilor, o forma de recompensa cu origini in copilarie. Multi parinti isi recompenseaza copiii cu bomboane si prajituri.

3. Esti stresata. Organismul percepe stresul ca pe o situatie de criza, iar pentru a fi capabil sa o gestioneze, are nevoie de energie. Adrenalina, un hormon secretat atunci cand suntem stresati, declanseaza pofta de alimente care sa asigure o cantitate mare de glucide, iar dulciurile sunt primele in aceasta categorie.

4. Ai o carenta de magneziu sau de crom. Nivelul glicemiei din sange este mentinut constant de cinci minerale: crom, magneziu, zinc, mangan si vanadiu. Atunci cand nu reusim sa ne asiguram din alimentatie un nivel optim al acestor minerale, dar mai ales al primelor trei, organismul cere alimente care sa creasca nivelul glicemiei. O eventuala carenta se poate diagnostica printr-o analiza a sangelui.

5. Esti in perioada premenstruala. Fluctuatiile hormonilor feminini din perioada menstruatiei declanseaza de multe ori pofte alimentare, nu doar de dulce, ci si de sarat sau de acru. De regula, ele apar dupa ovulatie (dupa aproximativ 12-14 zile de la ultima menstruatie) si se diminueaza atunci cand se instaleaza menstruatia.

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Proiect Proiect</cite>

    Trebuie să dezvoltaţi obiceiul succesului, făcând absolut în fiecare zi ceva care să vă îndrepte spre scopurile voastre. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email proiect10@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *