Search for content, post, videos

10 simptome nestiute ale cancerului

Principala cauza pentru care mortalitatea din cauza cancerului este inca crescuta in Romania este lipsa de atentie la simptome si, evident, diagnosticarea tardiva.

 

Totusi, majoritatea formelor de cancer nu “omoara” fara niciun semnal, existand simptome clare care pot ajuta la diagnosticarea precoce. Insa, doar pentru ca unele simptome exista, nu inseamna neaparat ca este cancer. Din acest motiv, analizele anuale sunt obligatoriu de efectuat si, de preferinta, nu doar cele oferite gratuit de stat.

 

1. Modificari la nivelul sanilor

 

Poate este culoarea, textura pielii, a tesutului, oricum ar fi, un san aparent “anormal” trebuie verificat de un specialist, chiar daca se prea poate ca modificarile la nivelul sanilor pot aparea si pe fond hormonal.

 

2. Ciclu neregulat

 

Femeile care au ciclul neregulat trebuie sa consulte neaparat medicul pentru a stabili daca menstruatia este astfel din cauza hormonale sau din alte cauze mai severe. Sangerarile neregulate se numara printre simptomele cancerului endometrial si uterin.

 

3. Sangerari anale

 

Acest simptom apare frecvent la persoanele bolnave de cancer de colon, dar si la cele care sufera de hemoroizi. Oricum ar fi, trebuie consultat medicul si urmat un tratament indicat de specialist.

 

4. Secretii urat mirositoare

 

In cazul femeilor, cancerul de col uterin se poate manifesta si prin secretii vaginale urat mirositoare cu schimbari de nuanta.

 

5. Balonarea

 

Cancerul ovarian este ucigasul nr. 1 in randul cancerelor aparute la nivelul organelor reproductiv, iar balonarea se numara printre simptomele lui. Insa multe femei pun balonarea pe seama a ceva ce au mancat, a unei sensibilitati, a lipsei de exercitii fizice sau a oricaror altor cauze, rareori adresandu-se medicului cu aceasta problema.

 

6. Oscilatii in greutate

 

O persoana care slabeste brusc cel putin patru kilograme si le pune la loc la fel de repede (sau poate chiar mai multe kilograme) trebuie sa se adreseze medicului, caci astfel de oscilatii sunt anormale si pot indica existenta unui cancer in organism. Este firesc sa oscilezi cu doua kilograme, dar deja cand diferenta este de 4 trebuie consutat specialistul. Scaderile si cresterile bruste in greutate sunt asociate cu cancerul de pancreas, de esofag, de stomac si de plamani.

 

7. Tuse persistenta

 

O tuse care persista mai mult de doua-trei saptamani sau una prin care expectorezi cu sange nu este cauzata de o infectie respiratorie sau de alergie, ci de ceva mai grav. Consult medical obligatoriu pentru a exclude (sau nu) existenta unui cancer la plamani, care poate aparea inclusiv la persoanele nefumatoare.

 

8. Modificari la nivelul nodulilor limfatici

 

La nivelul subratului la la gat se simte ceva mai tare si umflat? Acestia sunt nodulii limfatici care trebuie examinati de un medic. Nodulii umflati sunt adesea un semn ca in organism exista o infectie, dar poate fi vorba si de cancer.

 

9. Oboseala

 

Oboseala permanenta, indiferent cat de lung este somnul noaptea, este asociata cu cancerul de colon, de stomac, cu leucemia. Nu trebuie ignorata si pusa pe seama a prea multa munca, mai ales daca persista si in zilele acelea care urmeaza noptilor odihnitoare in care ati dormit mult.

 

10. Modificari la nivelul pielii

 

Fiti cu ochii pe propria piele, caci ea poate indica ceva ce medicului ii scapa daca nu i se arata in mod express. Daca aftele din gura, spre exemplu, nu se vindeca, poate fi vorba de un cancer oral, mai ales daca fumati si daca obisnuiti si sa consumati alcool. Iritatiile persistente in zona vaginala pot fi leziuni la nivelul vulvei, prezente in cazul cancerului vulvular, in timp ce aparitia unor alunite sau modificare marginilor unei alunite deja existente pot indica un cancer de piele.

 

loading...
<

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *