Chiar si cei mai rebeli si libertini tineri ajung in acel punct al vietii in care-si doresc cu toata puterea un copil. Însa cuplurile cu probleme de fertilitate, carora ideea de a concepe un copil pare prea dificil de realizat, incercarile desarte sunt adevarate traume.
Scriitorul Steve Wiens este unul dintre acei barbati care isi dorea din tot dinadinsul un copil, insa toate incercarile lui cu sotia sa, Mary, au fost zadarnice ani la rand. Au reusit, intr-un final, sa aiba un copil, dupa sapte ani de infertilitate. Aceasta experienta l-a determinat sa scrie pe blogul lui de pe Huffington Post ce simt cuplurile care nu reusesc sa conceapa un copil.
1. Singuratate – „Vedeam cupluri care fac copii inaintea noastra, prieteni buni de altfel. Ne bucuram pentru ei si le uram numai de bine, dar ajungeam acasa si nu stiam ce sa ne spunem unul altuia. Eram pierduti si ne simteam mai singuri decat ne-am simtit vreodata.”
2. Vulnerabilitate – „Sensibilizati de situatia noastra, multe persoane veneau cu sfaturi. Cel mai des auzit era: Trebuie sa nu va mai straduiti atat! Si multi, specialisti sau fara nicio treaba in domeniul conceptiei, incercau sa identifice ce nu merge la noi, afland tot ceea ce facem pentru ca sotia sa raman insarcinata. Astfel ne-am trezit cu viata sexuala expusa si vulnerabili in fata multora.”
3. In asteptare – „Vietile noastre se invarteau in jurul ovulatiei lui Mary: de la concedii, la zile libere, la intalniri cu prietenii, la orice. Faceam tot posibilul ca in perioada ovulatiei sa avem timp pentru noi si asteptam mereu acea perioada a lunii.”
4. Invaziune – „Eforturile nu s-au limitat doar la ce facem in pat, ci si la numeroase vizite medicale. Mai ales pentru sotia mea, toate analizele medicale au presupus proceduri de tot felul, unele mai putin invazive, altele mai mult invazive. Ace de seringa, medicamente si multe altele. La un moment dat simteam ca nu mai avem noi insine control asupra propriului corp, ci ca este ghidat de interminabilele recomandari ale medicilor, mult prea prezenti in viata noastra de cuplu.”
5. Nervi – „O prietena a lui Mary a intrebat-o daca nu este maniata pe Dumnezeu pentru faptul ca de ani se chinuieste sa faca un copil. Ea a raspuns brusc: Nu! Sunt mahnita pe femeile gravide! Toata lupta ei a facut-o sa fie invidioasa si nervoasa pe femeile care reuseau sa ramana insarcinate fara efort. Este ciudat cum un esec prelungit pe sapte ani poate scoate ce este mai rau din tine.”
6. Disperare – „Te epuizeaza cercul vicios al sperantei si al disperarii. Imi amintesc ca eram in culmea fericirii cand sotiei mele i-a intarziat ciclul cuu doua zile. Imi spuneam: s-a intamplat! Ulterior, la cateva ore dupa ce ma bucurase, i-a venit. Am cazut intr-un abis al disperarii.”
7. Ambivalenta – „Cu fiecare tratament nou pe care il incercam, ma intrebam: Oare merita? Oare chiar imi doresc atat de mult? Apoi imi dadeam seama, cu fiecare gura de aer inspirat, de cata importanta are pentru mine un copil. Copilul a venit dupa sapte ani de tratament, de lupta, de asteptare, dar a venit”, incheie scriitorul Steve Wiens.