Mielul si sunca sunt doua tipuri de ingrediente traditionale care nu lipsesc de pe masa crestinilor cu ocazia sarbatorilor pascale. De aceasta data insa, va propunem doua retete mai exotice, care cu siguranta vor imbina cum se cuvine traditionalul cu ineditul si vor face din masa
Costita de miel la cuptor pentru 4 persoane
Timp de preparare: 20 min
Timp de gatire: 20 min
Gata in: 40 min
Ingrediente
Amestecul
•20 g pesmet proaspat
•15 g usturoi tocat
•3 g rozmarin proaspat maruntit
•1 lingurita sare
•¼ lingurita piper negru
•30 ml ulei de masline
Carnea
•1 (7 coaste) bucata de costita de miel, trimmed and frenched
•6 g sare
•2 g piper negru
•30 ml ulei de masline
•15 ml mustar dijonez
Prepararea
1.Preincalziti cuptorul pana la 230 de grade Celsius. Mutati gratarul/tava in pozitia din centrul cuptorului.
2.Intr-un bol mare, amestecati pesmetul, usturoiul si rozmarinul, o lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper negru. Adaugati uleiul de masline pentru a omogeniza amestecul. Puneti deoparte.
3.Asezonati costita cu sare si piper. Asezati-o in tava in care ati adaugat deja 30 ml de ulei de masline. Ungeti costita cu mustar apoi cu amestecul de pesmet pana o acoperiti in intregime. Acoperiti capetele oaselor cu folie de aluminiu pentru a preveni carbonizarea.
4.Introduceti tava in cuptor. Costita trebuie sa fie asezata cu varfurile in sus. Lasati-o sa se coaca minim 12 pana la 18 minute dupa care, in functie de preferinte, puteti sa o scoateti sau sa o lasati pentru a se praji mai tare. In fine, lasati-o sa se raceasca 10 minute inainte de a va infrupta din carnea rumena.
Se bea: Cabernet Sauvignon
Sunca prajita de Paste pentru 6 persoane
Timp de preparare: 20 min
Timp de gatire: 2 ore
Gata in: 2ore si 20 min
Ingrediente
•60 ml sirop de artar
•60 ml suc de portocale
•60 ml limonada cu ghimbir
•30 g zahar brun
•30 ml miere
•70 g cirese amare, taiate in doua
•1,4 kilograme de sunca fiarta cu os (cotlet)
•1/4 conserva de compot de ananas, fara suc
•scobitori rotunde
Prepararea
1.Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius.
2.Intr-un bol nu prea mare, amestecati siropul de artar cu sucul de portocale, limonada de ghimbir, zaharul si mierea, sucul lasat de cirese si jumatate din acestea. Crestati sunca cu ajutorul unui cutit ascutit in forma unui diamante, permitand astfel sa absoarba sucul.
3.Amplasati sunca intr-o punga speciala pentru cuptor si adaugati cu grija sucul amestecat inainte, deasupra. Poate sa vi se para ca e prea mult dar nu va alarmati, acesta va fi absorbit. Decorati deasupra cu ananas si cu ciresele ramase. Introduceti scobitorile pentru a lasa spatiu intre punga si carne dupa care puteti lega capatul pungii. Inainte de a coace, intepati punga in cateva locuri pentru a permite aerului sa iasa.
4.Coaceti sunca timp de 2 ore in cuptorul preincalzit. Temperatura interna ar trebui sa fie undeva pe la 80 de grade Celsius cand incepeti. In fine, lasati sunca sa se raceasca vreme de 10 minute inainte de a taia.
Se bea: Pinot Noir
Daca tot e perioada de sarbatori, incearca si cateva retete de prajituri simple.