Search for content, post, videos

Prajituri delicioase

I. Cozonac cu visine si ciocolata
Ingrediente(pentru 4 portii):
-200 gr visine
-50 gr ciocolata menaj
-400 gr faina
-3 oua
-200 ml lapte
-100 gr zahar
-30 ml ulei
-50 gr unt
-30 gr drojdie
-2 pliculete de zahar vanilat
Timp de preparare: 20 de min
Timp de gatit: 35 de min
Valoare nutritiva/portie: 475 calorii

1. Intr-un vas, in mijlocul fainii se amesteca drojdia cu putin zahar si lapte caldut, se acopera cu faina si se lasa maiaua sa creasca.
2. Galbenusurile se freaca spuma cu restul de zahar, se pune uleiul ca la maioneza si untul moale, apoi se toarna totul peste faina.
3. Se adauga si laptele amestecat cu zaharul vanilat si se framanta aluatul pana se dezlipeste de pe vas, apoi se lasa la crescut.
4. Aluatul se intinde pe un blat uns cu ulei, se presara 2/3 din visine, se ruleaza, se modeleaza intr-o tava in forma de colac, in mijloc de pune un vas mic si se coace 30-35 de minute in cuptorul incins la 180 grade Celsius.
5. Ciocolata menaj se topeste, se toarna deasupra cozonacului copt, apoi acesta se orneaza cu visine pe deasupra ciocolatei. Nu unge cu ou, intrucat va deveni lucios si ciocolata nu se va mai lipi bine.

Daca una dintre aceste retete vi se pare prea complicata puteti incerca cateva retete de prajituri simple.

II. Prajitura cu piersici si trandafiri
Ingrediente(pentru 4 portii):
-600 gr piersici
-100 gr petale de trandafiri de dulceata(fara partea mai albicioasa de la baza)
-200 gr foi de prajituri
-200 gr branza de vaci
-100 gr zahar pudra
-1 lamaie
-1 pliculet de gelatina
Timp de preparare: 20 min
Timp de gatit: 30 min
Valoare nutritiva/portie: 365 calorii

1. Petalele de trandafiri se pun intr-un vas cu apa rece si putina zeama de lamaie, dupa care se lasa la macerat circa 12 ore.
2. Piersicile se taie in doua, se indeparteaza samburii, se taie felii, se pun intr-un vas cu zaharul, deasupra se strecoara apa in care au stat petalele si se fierb la foc mic 10-15 minute.
3. Foile de prajituri se taie in formele dorite. Se scot separat jumatate din piersicile fierte, restul de mixeaza pana devin piure, o treime din piure se scoate separat, se amesteca cu gelatina, iar piureul ramas, cu branza de vaci.
4. Intre doua foi de prajitura se pune crema de piersici cu branza, felii din fructele scoase separat, pe deasupra se glaseaza cu piureul cu gelatina si se orneaza cu crema si petale de trandafiri.

III. Panna cotta
Ingrediente(pentru 4 portii):
-300 ml frisca lichida
-100 ml lapte
-100 gr zahar
-100 gr kiwi (sau alt fruct la alegere)
-10 ml ulei
-2 pliculete cu gelatina(care sa poata fi dizolvata la rece)
-1 sticluta esenta de vanilie
Timp de preparare: 10 min
Timp de gatit: 20 min
Valoare nutritiva/portie: 355 calorii

1. Gelatina se pune in putina apa rece sa se inmoaie pentru aproximativ 10-15 minute.
2. Frisca de combina cu laptele si cu zaharul si se amesteca pana se ingroasa putin, apoi se aseaza pe foc mic si se tine 15 minute din momentul inceperii fierberii.
3. Se indeparteaza cratita de pe foc, se raceste putin, iar apoi se adauga gelatina impreuna cu esenta de vanilie si se amesteca pana aceasta se dizolva complet.
4. Se ung patru castronele sau forme cu foarte putin ulei, se toarna compozitia si se tin in frigidere pana se incheaga. Se serveste ornata cu kiwi sau alt fruct.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *