Simple sau cu gem, rotunde, impletite sau cu lingura – gogosile sunt delicioase si prepara foarte usor.
Ingrediente
2 cani lapte
1 cubulet drojdie proaspata
3 oua
10 linguri zahar
1 praf de sare
coaja rasa de la o lamaie
1 esenta de vanilie
800 g faina
ulei pentru prajit
Mod de preparare
Se pune faina intr-un castron. Se face o gropita in mijloc si se pune drojdia faramitata, un praf de sare, ouale, zaharul, esenta si coaja de lamaie rasa.
Se adauga laptele caldut si se framanta un aluat mai moale. Se acopera vasul cu un prosop curat si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Se pune mult ulei la incins. Cand uleiul este incins foarte bine se introduce lingura in uleiul incins, dupa care sa iei coca i lingura si se pune la prajit.
Se da focul la mic si se prajesc pe ambele parti. Daca focul este mare riscam sa se rumeneasca deasupra si in interior sa ramana crude.
Se scot cu o paleta, se scurg bine de ulei, se aseaza pe un platou si de preseara cu zahar pudra. Se pot manca simple sau ca pe papanasi (cu smantana si dulceata)