Search for content, post, videos

Trucuri de limbaj care iti vor imbunatati relatia de cuplu

Cuvintele dure aruncate intr-o cearta pot dauna sever relatiei de cuplu. Exista insa diverse trucuri de limbaj, in esenta – de comunicare, care ne pot ajuta sa evitam dezastre emotionale pe plan amoros!

O persoana, chiar daca are toate argumentele de partea sa, poate favoriza deteriorarea relatiei sale de cuplu daca pune problema prea categoric, prea implusiv sau chiar prea agresiv la nivel verbal. De altfel, mai cu seama dupa momentele tensionate de cearta, multe persoane regreta unele cuvinte aruncate partenerului de cuplu, dorindu-si sa fi actionat altfel.

Exista, insa, cai prin care orice chestiune, problema, necesitate, nemultumire ar putea fi spuse altfel, fara sa dauneze in niciun fel relatiei de cuplu. In continuare, va prezentam cateva trucuri de limbaj – de comunicare care va pot imbunatati relatia de cuplu!

1. Renuntati la „intotdeauna/mereu” si la „niciodata”

„Mereu iti lasi hainele imprastiate prin casa”, „niciodata nu strangi dupa tine dupa ce faci baie”, „mereu pui totul intr-o perspectiva negativa”, „nu esti niciodata acasa ca sa ma ajuti sa culc copiii”. Iata doar cateva exemple de reprosuri dure in care cuvintele categorice si definitive „intotdeauna/mereu” si „niciodata” pot cauza rani adanci in ambii parteneri. Toleranta si, mai cu seama, moderatia trebuie sa se vada inclusiv din vorbire, motiv pentru care, pentru a nu „decreta verbal” ca partenerul „nu este bun” la ceva anume, mai bine apelati la adverbe mai putin categorice, precum „deseori”, „uneori”, „rareori”. Renuntand la „intotdeauna/mereu” si la „niciodata” renuntati si la a pune paie pe foc in mod inutil!

2. In loc sa aratati cu degetul in celalalt, mai bine va concentrati pe voi insiva

Exista o diferenta majora intre „Vreau sa ma iei in brate mai des!” si „Nu ma mai iei delod in brate”! In loc sa perceapa afirmatia ca pe un repros adresat lui, partenerul va vedea afirmatia drept o dorinta a celuilalt, fiind astfel mult mai deschis la revizuirea comportamentului propriu decat daca i s-ar fi scos ochii cu ce a facut sau nu a facut bine.

3. Nu aduceti toate nemultumirile in aceeasi discutie

O discutie in contradictoriu sau o cearta trebuie sa vizeze un singur argument. Cu cat aduceti in discutie mai multe nemultumiri personale, cu atat cearta degenereaza mai mult, lezand in consecinta si relatia de cuplu.

4. In febra momentului, abtineti-va!

Atunci cand tensiunea este la maximum, cat tu sau partenerului sunteti stresati peste masura, iritati si „pusi pe harta” in mod vadit, mai bine faceti un pas inapoi si nu deschideti subiecte delicate. Decat sa regretati trei luni de acum inainte cele trei cuvinte urate spuse la nervi, mai bine asteptati momentul in care spiritele se mai calmeaza pentru a vorbi despre problema care va nemultumeste.

5. Nu folositi cuvinte insultatoare si injuraturi, indiferent ce s-a intamplat!

6. Complimentele sunt absolut necesare pentru ameliorarea starii de spirit

Diverse studii au demonstrat ca, in mediul profesional, pentru ca un om sa lucreze la performante maxime are nevoie de 6 comentarii pozitive la adresa lui pentru a anihila un comentariu negativ adresat lui. Este perfect valabil si in relatiile de cuplu! Un cuvant urat adresat o data nu va fi uitat repede!

Pentru ca starea negativa de spirit sa treaca, ambii parteneri trebuie sa se poarte cat mai frumos unul cu celalalt, exprimandu-si verbal si prin gesturi sentimentele puternice care ii leaga. Si trebuie sa o faca in mod sustinut!

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *