Search for content, post, videos

Trasaturi specifice persoanelor puternice emotional

Taria emotionala a fost, pana recent, asociata cu insensibilitatea. Pe de alta parte, manifestarile vadit emotionale au fost asociate cu slabiciunea de caracter. Intr-un final, oamenii au inceput sa inteleaga ca in judecarea celor doua feluri de abordari comportamentale nu trebuie sa lase loc nici pentru insensibilitate, nici pentru slabiciune de caracter, adevarul fiind undeva in zona de mijloc.

 

Ce diferente exista intre o persoana puternica emotional si una mai fragila? Singura diferenta majora intre acestea consta in modul in care reactioneaza la situatiile problematice in carora sunt puse persoanele in cauza.

 

Intr-o societate in care avem de-a face cu incercari psihice si emotionale aproape la ordinea zilei, taria emotionala este din ce in ce mai apreciata. In continuare va prezentam cateva trasaturi specifice ale persoanelor puternice emotional!

 

1. Afiseaza mai multa pace interioare decat „putere”!

Persoanele cu adevarat puternice din punct de vedere emotional nu se falesc cu aceasta trasatura, ba mai mult, nici macar nu o constientizeaza. Insa, involuntar, afiseaza o mai mare pace interioara, o mai mare impacare cu sine indiferent de situatiile in care se afla sau de persoanele alaturi de care sunt. De altfel, nevoia de a afisa „putere” este asociata persoanelor care nu au suficienta incredere in fortele proprii.

 

2. Isi accepta propriile emotii, inclusiv durerea!

Multi oameni isi petrec viata fugind de propriile emotii, refugiindu-se in relatii, in goana dupa bani, dupa frumusete, dupa orice „lucru” care ii va face sa se simta superiori in societate. Pe de alta parte, oamenii cu adevarat puternici emotional sunt impacati cu propriile emotii, inclusiv cu suferintele prin care trec. Acestia detin control asupra propriilor emotii tocmai pentru ca le accepta si chiar si le manifesta. De altfel, prin tentativele noastre sustinute de a nega si a suprima emotiile negative pe care le avem reusim, intr-un final, sa ne pierdem controlul asupra propriei vieti.

 

3. Accepta ca nu pot gresi

O alta trasatura specifica persoanelor puternice emotional consta in capacitatea de a accepta faptul ca nu detin adevarul absolut, ca oricand pot gresi, ca nu sunt buricul pamantului, motiv pentru care nu sunt mereu interesanti in ochii celor din jurul lor. Ei accepta aceste lucruri fara niciun fel de frustrare.

 

4. Se concentreaza asupra solutiilor la probleme, nu asupra problemelor in sine

O persoana puternica emotional care da peste un obstacol masiv in drumul, analizeaza obstacolul si incearca sa gaseasca solutia ideala pentru a-l depasi si a-si continua drumul, spre deosebire care duce lipsa de tarie emotionala. Aceasta din urma se va opri in fata obstacolului paralizat, plin de frustrare, anxietate si panica.

 

5. Vor respect, nu atentie!

Persoanelor puternice emotional nu le prea pasa de ce cred cei din jurul lor, nu se angajeaza in discutii frivole doar de dragul de a fi in centrul atentiei, dar actioneaza in asa fel incat sa fie respectate. De altfel, sunt mult mai interesati de respect decat de atentie.

 

6. Accepta natura irationala a emotiilor lor

Desi sunt constienti ca nu ar trebui sa se simta intr-un anumit fel, ca anumite emotii sunt pur negative, persoanele cu tarie emotionala nu incearca sa suprime ceea ce simt, ci accepta natura irationala a sentimentelor si trairilor lor.

 

7. Nu „devalorizeaza” alte persoane scotandu-le in evidenta defectele

Daca cineva are o reusita, indiferent cat de mica, o persoana puternica emotional va aprecia reusita acelei persoane si nu va incerca sa-i diminueze importanta sau valoarea prin a identifica diverse circumstante ajutatoare sau defecte la persoana care a inregistrat reusita in cauza.

 

8. Sunt constiente ca trebuie sa se schimbe pe sine inainte de a-si schimba viata

Persoanele puternice emotional sunt constiente ca primul pas spre o schimbare majora in viata lor vine din interiorul lor, nu din exterior. Totodata, isi asuma totala raspundere pentru ceea ce se intampla in vietile lor!

 

9. Considera critica la adresa lor ca ceva constructiv

Daca li se spune ca au gresit, ca au actionat gresit, ca nu au facut bine ceva, persoanele puternice emotional incearca sa gaseasca mijloace ce a-si imbunatati performantele, considerand critica drept ceva constructiv, si nu vor incepe sa-si planga de mila spunandu-si „Eu nu sunt bun de nimic!”.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *