Search for content, post, videos

Traditii si obiceiuri de nunta. De unde provin si ce inseamna

Iata de unde vin si ce inseamna cele mai cunoscute si necunoscute obiceiuri de nunta.

Voalul miresei

Voalul si buchetul sunt doua dintre cele mai vechi traditii pastrate pana in ziua de azi. Galben in Grecia antica sau rosu in Roma lui Caesar, voalul acoperea mireasa aproape complet si, inca din cele mai vechi timpuri simboliza subordonarea femeii catre barbat. Potrivit traditiei, este considerat de rau augur ca mireasa sa fie vazuta inainte de incheierea ceremoniei. Nici nu este de mirare de vreme ce in comunitatile vechi casatoria se facea fara ca mirii sa se fi cunoscut in prealabil. Astfel, ridicarea voalului la incheierea ceremoniei simbolizeaza dominanta barbatului. Daca mireasa lua initiative ridicarii acestuia, ea isi afirma oarecum independenta.

Batista miresei

  batista mireasaFermierii din antichitate considerau lacrimile miresei de bun augur pentru recolte, un semn ca binefacatoarele ploi nu le vor ocoli. Mai tarziu se considera ca daca mireasa plange in ziua nuntii nu o va mai face niciodata din cauza mariajului. Azi, se poarta batistute pentru a sterge lacrimile de emotie si bucurie. In unele familii obiceiul merge mai departe, mamele pastrandu-si batistele si pentru fiicele lor care le poarta randul lor in ziua nuntii, transmitand astfel sentimentele si emotiile de la o generatie la alta.

 

 

Luna de miere

luna de miereIn antichitate, miresele erau de multe ori capturate. Barbatul fugea cu mireasa si se ascundeau de urmaritori, timp de 30 de zile, exact timpul in care luna parcurgea toate cele patru faze ale sale. In tot acest timp ei consumau o bautura facuta din miere de albine. De aici si numele de Luna de miere.

 

 

 

Hainele asemanatoare

domnisore de onoareProbabil ca ati observat deja dar, de cele mai multe ori domnisoarele si domnii de onoare care fac parte din suita nuntii poarta haine asemanatoare cu cele ale mirilor. Ceea ce probabil nu stiati este ca obiceiul provine inca din cele mai vechi timpuri. Pe atunci, cea mai mare parte a alaiului, in drumul spre biserica purtau haine asemanatoare care ii protejau pe cei doi miri de persoanele rauvoitoare care opunandu-se nuntii ar putea arunca blesteme pe cei doi tineri nevinovati. Hainele asemanatoare ii faceau sa se piarda in multime si sa fie mai greu de distins, pacalind astfel gandurile rele si asigurand bunastarea si fericirea mirilor pana la adanci batraneti

Albul miresei

album nuntaInca din timpurile Imperiului Roman, albul simboliza buna dispozitie, bucuria, fericirea. La inceputul secolului XX albul era un simbol folosit de asemenea pentru a semnifica puritatea. In zilele noastre, culoarea are aceeasi semnificatie precum cea din vechiul Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

 

Buchetul Miresei

buchet mireasaSecole de-a randul florile au simbolizat sentimentele umane. Trandafirii dragostea, lalelele virtutea si asa mai departe. In antichitate de exemplu, miresele purtau flori pe sub voal care simbolizau fidelitatea. Miresele elene purtau iedera ca simbol al iubirii fara de sfarsit. Florile de portocal (cele ami cunoscute flori ale nuntii) au fost alese in tercut ca reprezentand fericirea si implinirea, in mare masura pentru ca portocalul poarta rod si floare in acelasi timp. In timpuri si mai stravechi cand frica de demoni era mai mare ca oricand, miresele purtau ghirlande de ierburi si plante puternic mirositoare destinate in special protectiei fata de spiritele rele.In zilele noastre, miresele poarta buchete asortate in culorile nuntii lor, aducand un plus de frumusete si eleganta alaturi de obiceiurile si credintele specifice fiecarei regiuni in parte.

Tortul

tort mireasaInca din vremurile impreiului Roman, tortul si-a ocupat locul sau special in cadrul ceremoniei nuptiale chiar daca la inceputuri acesta era doar o simpla prajitura care era rupta de-asupra capului miresei ca simbol al fertilitatii. Fertilitatea era simbolizata chiar de faina din care era facuta. Bucatile care cadeau pe jos erau culese de catre nuntasi si pastrate ca talismane aducatoare de noroc. In timpul Evului Mediu devenise traditional deja ca insurateii sa se sarute deasupra unei tavi pline de mici prajiturele. Mia tarziu, un bucatar mai inventiv, s-a hotarat probabil sa uneasca laolalta toate aceste mici prajiturele, acoperindu-le cu glazura, creand primul tort modern.

Trecerea Pragului

trecerea praguluiIn vremurile vechi in care mirii isi capturau (furau) miresele a aparut si acest obicei, al trecerii pragului. Este greu de crezut ca mireasa furata ar fi trecut pragul de bunavoie asa ca mirele era nevoit sa o introduca cu forta in noua ei locuinta. Mai tarziu, oamenii credeau ca demonii familiei o urmaresc pe mireasa. Pentru a scapa de acestia, la prima intrare in noua casa, mireasa era purtata in brate de catre mire. Potrivit acelorlasi credinte, demonii ramaneau astfel in urma si nu isi mai puteau urma mireasa si in noua sa viata.

Cedarea Miresei

cedarea mireseiIn timpurile vechi cand femeile se bucurau de foarte putine privilegii, mireasa era efectiv cedata mirelui de catre tatal ei, in schimbul unei sume de bani. Astazi, cedarea miresei si acordul tatalui este vazut doar ca un simbol al binecuvantarii si suportul uniunii dintre cei doi, o promisiune a increderii si a iubirii pe care parintele o ofera in continuare. In prezent, atunci cand preotul intreaba in timpul ceremoniei „Cine o da pe aceasta femeie barbatului” tatal sau raspunde: „Eu si mama sa”.

Inelul de Logodna

inel de logodnaIn vremurile vechi in care mariajul se realiza mai mereu prin cumpararea miresei, inelul de logodna era oferit cu o dubla semnificatie. In primul rand, inelul constituia un fel de avans pe care mirele il acorda viitorilor socrii pentru mireasa sa si, in al doilea rand, inelul reprezenta si o garantie a intentiilor cat se poate de onorabile ale mirelui. Mai tarziu, in evul mediu apare inelul cu diamant. Datorita „tariei” sale, diamantul a fost folosit ca simbol al dragostei eterne.

Inelarul

InelarulIn antichitate, cand anatomia era putin cunoscuta, oamenii credeau ca in al treilea deget de la mana stanga se afla o artera importanta care duce direct la inima. Asadar, purtarea inelului pe acest deget simboliza o puternica legatura si devotament intre cei doi casatoriti. Chiar daca medicina moderna a infirmat aceasta veche credinta, simbolul a ramas iar tarditia continua pana in zilele noastre. Mirii evului mediu obisnuiau sa plaseze inelul succesiv pe trei degete ale miresei simbolizand astfel Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Inelul ramanea apoi pe cel de-al treilea deget al mainii stangi asa cum devenise deja traditional. Chiar in ziua de azi inelarul de la mana stanga a ramas in obiceiurile nuptiale in majoritatea tarilor, miresele ortodoxe din Grecia il poarta pe mana stanga doar pana la data casatoriei cand, il vor muta pe mana dreapta.

Verigheta

verighetaCercul si sfera au fost considerate inca din cele mai vechi timpuri forme pure, simboluri ale infinitului si ale desavarsirii. Astfel, forma circulara a verighetei a fost folosita inca din vremea Egiptului antic ca simbol iubirii nesfarsite. Miresele din acele vremuri puratu o verigheta vegetala care trebuia inlocuita frecvent. Verigheta de metal apare abia in perioada Romei Antice, ca simbol al durabilitatii si a permanentei mariajului. Azi, favorit este aurul, ca simbol al frumusetii si al puritatii.

 

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Maria Caliman</cite>

    O afacere profitabila pentru toti! Cum ar fi daca ai avea o afacere a ta, puternica si profitabila? Noi
    iti oferim un sistem recomandat de catre cei mai mari experti, gata sa-ti aduca
    si tie castigurile pe care ti le doresti. Solicita chiar acum mai multe
    informatii, la adresa de email: mariacaliman@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *