Search for content, post, videos

Tot ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi ca sa nu ai de suferit

Femeile recurg la pilula de a doua zi, contraceptiv de urgenta, dupa ce au facut sex neprotejat sau cand prezervativul s-a rupt in timpul actului sexual. Dar cat de eficienta este, de fapt, pilula de a doua zi si care sunt factorii care-i influenteaza eficienta?!

De cate ori ai voie sa o iei

Pilula de a doua zi este un contraceptiv oral de urgenta, asadar, implicit, nu este recomandata administrarea in mod repetat. De fapt, pilula de a doua zi nu ar trebui administrata de mai mult de doua ori pe an, la o distanta mai mica de sase luni.

Cat de eficienta este pastila de a doua zi

Pilulele de a doua zi pot contine deopotriva estrogen si progestin, avand o eficienta de 75%. Cu alte cuvinte, daca 100 de femei fac sex neprotejat in timpul sau cu putin timp inainte de ovulatie, aproximativ 8 dintre ele vor ramane insarcinate chiar daca iau pilula de a doua zi. In schimb, pastilele contraceptive care contin doar progestin au sanse de succes de 89%, adica din o suta de femei doar una va ramane insarcinata.

Totodata, recomandarea medicala spune ca o femeie care a facut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul in timpul actului sexual ar trebui sa ia pilula de urgenta in cel mult 72 de ore de la „incident”. Cu cat diferenta de timp dintre actul sexual neprotejat si administrarea pilulei este mai mic, cu atat riscurile unei sarcini nedorite scad. Totusi, exista numeroase studii medicale care arata ca si dupa patru zile pilula de a doua zi este eficienta, dar la nivel maxim.

Cum te simti dupa ce iei pilula de a doua zi

In general, aceasta metoda contraceptiva de urgenta nu prezinta efecte secundare. Totusi, concentratia ridicata de hormoni poate favoriza aparitia starilor de amenteala, a durerilor de sani si a durerilor de cap, insa acestea nu persista mai mult de doua zile.

Nu poti intrerupe o sarcina cu pastila de a doua zi

Pilula de a doua zi nu lasa ovulul sa paraseasca ovarul, impiedica fecundarea spermatozoizilor cu ovului si instalarea embrionului in uter, dar acest lucru este valabil doar daca fecundarea si prinderea embrionului de uter nu au avut loc. Asadar, daca embrionul este prins de uter, asadar femeia este deja insarcinata, pilula de a doua isi pierde eficienta.

Marele dezavantaj

La fel ca orice alta metoda contraceptiva orala, ca spermicidele cu utilizare locala, ca steriletul sau ca alte „tehnici” mai mult sau mai putin eficiente (ex. coitus interruptus – retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare), pilula de a doua zi nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, prezervativul fiind singurul capabil sa tina astfel de probleme medicale la distanta.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *