Search for content, post, videos

Top 10 greseli care ne distrug relatiile de cuplu

Indiferent cata experienta avem in materie de relatii, ca avem 22 de ani, 35 de ani sau 45, tot cadem in aceleasi capcane emotionale care ne fac sa comitem greseli grave ce ne periclitea relatia de cuplu.

1. Ne concentram pe ce e rau, nu pe ce este bun in relatie

Vrem, nu vrem, dupa o perioada de timp, ajungem sa neglijam aspectele frumoase ale relatiei de cuplu si sa ne concentram pe neajunsurile ei. Ca si cum ne pierdem abilitatea de a vedea partea plina a paharului, ne consumam din cauza unor factori care ne genereaza nemultumiri si ne comportam in consecinta. Uitam sa apreciem cat de important este sa adormi linistit langa persoana iubita, uitam sa apreciem gestul partenerului de a ne face cafea de dimineata, uitam sa ne bucuram de imbratisari. Ne concentram pe discutiile in contradictoriu cu privire la traiul in doi, chiar daca multe dintre ele sunt, de fapt, diferente de opinie pe fapte minore, pe care, in realitate, nu ar trebui sa punem pret.

2. Consideram ca stim mai bine decat partenerul

Invariabil, partenerul greseste la un moment dat si neaparat din neapasare, ci poate din neatentie pe fondul surmenarii emotionale in care ne aduce viata de zi cu zi. Dar trecem cu vederea ca si noi gresim. Vedem de indata paiul din ochiul altuia, fara a observa barna din propriul ochi si ne antrenam in discutii in care facem tot posibilul sa dovedim ca avem dreptate. De altfel, adesea ne comportam ca si cum noi am sti mai bine decat partenerul care greseste vesnic, incercand parca sa „castigand” cearta dovedind ca avem dreptate, cand ar trebuie, de fapt, sa cautam metode de a aplana conflictul astfel incat amandoi sa fim impacati la final de discutie.

3. Luam totul personal

Partenerul actioneaza in mod contrar fata de cum am fi vrut noi sau poate posteaza, pur si simplu, un comentariu cu nuante negative pe Facebook si, de indata, consideram ca o face in dezavantajul nostru, vizandu-ne intentionat pe noi. Nu vedem criticile ca fiind modelitati de a imbunatati ceva la noi insine, ci le consideram afronturi. In felul acesta, ne consumam energia emotionala pana la epuizare, in unele cazuri. Actionam, insa, gresit considerand ca partenerul „are ceva” cu noi, in loc sa empatizam cu acesta si sa cautam cai de a identifica problema la care sa gasim, ulterior, solutii care sa aduca satisfactie pentru ambele parti.

4. Ne sufocam partenerii

Pentru a duce un trai in doi satisfacator, ai nevoie de spatiu si timp personal, insa multi dintre noi, la un moment dat cel putin, tindem sa ne sufocam partenerii cu prezenta si solicitarile noastre continue. In felul acesta, ne suprasolicitam persoana iubita, dar si pe noi insine prin faptul ca nu ne acordam timp pentru noi insine. Mai mult, avem tendinta de a incerca sa ne influentam partenerul in asa maniera incat sa iasa totul pe placul nostru, neglijandu-i nevoile si dorintele personale. Este ca si cum ai lipsi de oxigen un corp, iar un corp lipsit de oxigen cedeaza dupa o anumita perioada.

5. Punem alti oameni si alte lucruri mai presus de relatie

Chiar si involuntar, exista un punct in care punem mai presus un prieten, o ruda, cariera, locul de munca sau un hobby de relatia de cuplu si de partener, uitand ca nici cariera, nici prietenul si nici macar parintele nu poate tine locul persoanei iubite, echilibrul emotional de care avem nevoie pentru a face totul, zi de zi, fiind, de fapt, generat de bunastarea emotionala din relatia de cuplu!

6. Nu intelegem modul de a iubi al celuilalt

Este vorba tot de o lipsa de comunicare si de toleranta. Presupunem ca celalalt actioneaza in mod gresit si nu-i intelegem gesturile. Fiecare iubeste in felul sau, iar a discuta despre asta, despre micile actiuni poate sa salveze o relatie care este deja pe duca.

7. Ne asteptam ca partenerul sa gandeasca exact ca noi

Uitam adesea ca suntem persoane diferite, ca avem structuri emotionale si rationale diferite si ne asteptam ca partenerul sa gandeasca si sa actioneze exact ca noi. O relatie este compusa din doi indivizi diferiti, indiferent cat de multe lucruri au in comun, iar acest aspect nu trebuie neglijat daca tinem la trainicia relatiei de cuplu.

8. Modificam energiile date fiecaruia de natura

Energiile date de natura sunt doua: masculine si feminine. Dar ele nu au, de fapt, nicio legatura cu anatomia, ci cu rolul fiecarui individ. Energia masculina este caracterizata prin anumite atribute: putere, logica, nevoia de a proteja. Energia feminina este caracterizata prin dorinta materna de a ingriji, prin flexibilitate, prin capacitatea de a sustine mediul emotional al relatiei. Daca femeia si barbatul isi modifica energiile, ea asumandu-si rolul lui sau el asumandu-si rolul ei, indiferent cat de constienti suntem de acest aspect, partenerul care nu emana energia cu care a fost inzestrat de la natura se va simti slab si va cauta sa-si dovedeasca lui insusi puterea prin alte cai.

Astfel de cazuri sunt des intalnire in familiile in care femeile castiga mai mult decat barbatii, in care ele sustin, practic, familia, in care ei preiau de la ele atributiile de ingrijire a casei. Nimeni nu spune ca astfel de relatii nu pot fi functionale, ca trebuie sa ne limitam la perceptia traditionala a relatiilor, dar adevarul este ca o schimbare de energie, mai ales in cazul persoanelor cu o capacitate de intelegere mai scazuta, este foarte riscanta pentru relatie. Energiile se pot modifica, dar nu integral, iar comportamentul fiecarui partener trebuie sa manifeste atributiile propriului gen, propriei energii naturale.

9. Uitam sa fim noi insine

Instrainarea fata de tine insuti poate aparea in relatie, atunci cand tu uiti cine esti, simti ca-ti pierzi identitatea proprie. Practic, apar frustrari cand iti dai seama ca tu nu esti TU, ci esti „sotul/sotia lui X”, „mama/tatal lui Y” si asa mai departe.

10. Supraevaluam certitudinile si nu acceptam schimbarea

Dupa multi ani de relatie, fiecare isi creeaza un cocon de siguranta in care se multumeste sa traiasca. Orice modificare este primita cu reticenta, cu teama. Practic, preferam drumul deja cunoscut, sigur, chiar daca ne complacem cu el si respingem schimbarea pentru ca am dezvoltat o mare teama de noutate, de lipsa certitudinii. Uitam ca orice om se schimba pe parcursul anilor si ca, desi aparent suntem aceiasi, trecerea timpul modeleaza mentalitati.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *