Search for content, post, videos

Te-a inselat o data, o va face din nou? Ce nu stiai despre infidelitate

Infidelitatea este ceva comun in relatiile de cuplu, indiferent cat nu ne place sa auzim acest lucru.

 

Inca de la varste fragede, asimilam faptul ca mai intai cunosti „alesul inimii”, te casatoresti, faci copii si traiesti impreuna pana la adanci batraneti. Acest parcurs face ca multe persoane sa vada iubirea ca o unica dimensiune, fara interferente exterioare. Insa in viata reala lucrurile se petrec deseori diferit, iar uneori „inevitabilul” se produce: infidelitatea.

 

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Chicago (SUA), 22% din barbatii insurati si 15% din femeile maritate insala cel putin o data in timpul casniciei. Bineinteles, ce se intelege prin inselat depinde. Unele persoane considera inselat actul sexual cu o alta persoana, altii sexul oral, iar pentru altii un simplu sarut poate insemna inselat.

 

Desi multe persoane asociaza infidelitate cu perioadele dificile din relatia de cuplu, cand aceasta „scartaie”, potrivit lui Holly LaBarbera, consilier marital, se intampla uneori ca unul dintre parteneri, chiar si in relatiile relativ fericite, sa se indragosteasca de o terta persoana.

 

Toate acestea nu sunt deloc vesti imbucuratoare pentru persoanele care inca mai spera „sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti” cu omul iubit. Mai mult de atat, exista multe incertitudini si nelamuriri in ceea ce priveste infidelitatea. Iata, totusi, anumite certitudini in materie de inselat stabilite de oamenii de stiinta!

 

Infidelitatea poate fi mostenita genetic

Femeile care au o anumita mutatie a genei receptoare responsabile de secretia de vasopresina, hormon sintetizat in hipotalamus, sunt mai predispuse sa insele decat cele care nu prezinta aceasta mutatie, se arata intr-un studiu publicat in revista de specialitate „Evolution and Human Behavior”. Hormonul vasopresina influenteaza nivelul de incredere si de empatie manifestat de om, jucand un rol important in legarea si mentinerea relatiilor interpersonale, dar in motivatia sexuala a fiecaruia.

 

Infidelitatea nu este principala cauza de divort

O alta cercetare stiintifica arata ca, statistic, inselatul nu este principala cauza de divort. Cele mai frecvente cauze de divort sunt „comportament nepotrivit”, criza de varsta mijlocie si, bineinteles, abuzul emotional si/sau fizic.

 

Femeile cred ca barbatii cu voci mai groase sunt mai predispusi la inselat

O alta cercetare publicata in revista de specialitate „Behavioral Ecology” arata ca exista o preconceptie in randul femeilor: barbatii cu voci mai groase sunt mai predispusi sa insele decat cei cu voci mai delicate, mai subtiri.

 

Barbatii care insala au risc crescut de atac de cord

Un studiu publicat in „Journal of Sexual Medicine” arata ca barbatii care isi insala sotiile prezinta un risc crescut de „deces coital brusc” produs in timpul actului sexual intretinut cu amantele, iar cea mai frecventa cauza a decesului este infarctul miocardic.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *