Search for content, post, videos

Stii sa-l tii aproape? Iata cum sa nu-ti indepartezi partenerul!

Alienarea in cuplu este unul dintre marile pericole care pasc casniciile. Intimitatea de la inceputul relatiei se poate duce de rapa daca sotii nu fac tot posibilul pentru a-si pastra partenerii emotional aproape.

Viata in doi este un sir de compromisuri si de lupte. Insa tot efortul merita pentru ca poate asigura fericirea in cuplu. Cel mai mare pericol asupra unei relatii de cuplu, mai cu seama asupra legaturii intre soti, este alienarea. Egoismul fiecaruia in parte, defularea in fata partenerului care nu are nicio vina, certurile din nimicuri si frustrarile persoanale sunt doar cateva dintre neajunsurile care pot compromite o casnicie.

Dar, cu atitudinea potrivita, oamenii casatoriti isi pot tine aproape sotii! Iata ce schimbari de comportament si atitudine pot ajuta la apropierea dintre soti si pot chiar asigura ca niciunul nu-si va parasi partenerul de viata.

1. Pune-te in pielea celuilalt

Persoanele care nu stiu sa empatizeze, sa se puna in pielea celuilalt si dau dovada, de asemenea, de egoism sunt cele mai nepotrivite pentru relatii de durata. Nimeni nu-si doreste un sot sau o sotie egoist/a.

Insa egoismul exista in fiecare dintre noi, intr-o masura mai mare sau mai mica. Pentru ca egoismul sa nu macine relatie, sotii trebuie sa se puna in pielea celuilalt si sa inteleaga ca propriile placeri, pofte, nevoi nu sunt intotdeauna urgente, prioritate. Cu cat lasi mai mult de la tine, cu atat vei primi inapoi inzecit. Daca nu se intampla asa, inseamna ca sotul este de-un egoism notoriu si ca toata viata va trage doar pentru sine. Dar, de regula, o atitudine altruista, binevoitoare, empatica din parte sotiei este urmata de acelasi raspuns din partea sotului, care va aprecia cu adevarat daruirea partenerei sale si ii va fi loial.

2. Nu face din tantar armasar

In relatiile cuplu indelungate, mai ales in casnicii, partenerii tind sa se ia la harta din orice nimic: ba ca ai mutat borcanul cu zahar unde nu trebuie, ba ca mi-ai calcat camasa cu dunga pe maneca si nu trebuia, ba ca nu ai cumparat cafea aseara si dimineata nu avem cafea de baut si multe altele.

Aparent, sunt nimicuri care nu ar trebui sa devina motiv de cearta si care nu ar trebui sa afecteze relatia. Insa certurile din prostii sunt de fapt o manifestare a nemultumirilor mai mari, a frustrarilor personale nerostite. Dincolo de asta, unul sau ambii soti devin cicalitori peste masura. Toate acestea pot duce la pierderea interesului a cel putin unuia dintre soti fata de celalalt si la alienare in cazul amandurora. In loc ca sa va certati pe nimicuri, sa faceti din tantar armasar, mai bine incercat sa vorbiti deschis despre adevaratele framantari si recunosteti ca mutarea borcanului de zahar sau cum este calcata camasa chiar nu conteaza in „marea ordine” a relatiei voastre.

3. Impaca-te cu ideea: perfectiunea NU exista!

„Te iubesc asa cum esti”, cum spun multi indragostiti la inceputul relatiilor, nu se aplica si in casnicii. Dupa ce oamenii prind perspectiva de viitor cu partnerii tind sa incerce sa ii schimba, sa ii „imbunatateasca”, cautand sa coreleze imaginea sotului perfect din propria imaginatie cu cel din viata reala. Ei bine, fie sotie, fie sot, ambii parteneri trebuie sa inteleaga si sa se impace cu ideea ca perfectiunea nu exista! Intr-adevar, oamenii se pot schimba si separat, si impreuna si mai ales intr-o casnicie. Insa tine de ambii parteneri pentru a se schimba impreuna in bine si nu in rau.

4. Lispa de incredere dauneaza grav casniciei

In loc sa te panichezi ca sotul/sotie nu raspunde la telefon de o ora si sa ceri socoteala cu scandal, mai bine-ti ingropi singur actele de casatorie in pamant ca sa stii, din start, ca casncia ta este in pamant! Lipsa de incredere a unuia dintre soti si comportamentul aferent sunt factori care destabilizeaza o relatie si chiar chiar pot impinde la infidelitate.

Spre exemplu, unui barbat daca i se imputa in mod constant ca se uita dupa femei, ca cocheteaza cu alte femei si chiar ca insala se prea poate ca la un moment dat sa o comita. La fel si in cazul sotiilor! Din acest motiv orice discutie cu privire la un act de infidelitate trebuie avut abia cand partenerul care se simte inselat are dovezi clare ca sotul a calcat stramb. Pana atunci, tot ce face cel care da dovada de lipsa de incredere este sa genereze tensiuni si chiar sa induca in mintea celuilalt posibilitatea sa insele.

5. Fiecare are nevoie de spatiu personal

Fiecare om are nevoie de un colt personal, de timp petrecut cu sine insusi, indiferent daca este intr-o relatie sau nu. Intr-o casnicie, cu atat mai mult sotii au nevoie de spatiu pentru ei insisi, atat fizic, cat si psihic, ca timp. Spre exemplu, spatiu personal fizic poate consta intr-un colt din dormitor, din sufragerie sau din balcon in care are amenajat un folotiu si un lampadar unde poate citi in liniste, singur. Spatiul personal psihic are mare legatura cu timpul liber in care fiecare sot isi poate face micile placeri, tabieturile.

Nici sotul si nici sotia nu trebuie sa fie omniprezenti in viata celuilalt, sufocandu-l constant. Iata de ce, pentru a te asigura ca sotul nu-si pierde interesul si nu se indeparteaza de tine, trebuie sa ii lasi spatiu personal, timp pentru el si chiar timp sa i se faca dor de tine. Este bine chiar si in casnicii ca partenerii sa simta dorul unul fata de celalalt din cand in cand, pentru a aprecia mai mult timpul petrecut in doi.

 

 

 

 

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *