Search for content, post, videos

Sotul in depresie? Ce trebuie sa faci de indata ce constati ca partenerul este in depresie

Cand unul dintre soti sufera de depresie, intreaga casnicie este, de fapt, in depresie, iar problemele generare si accentuante de aceasta afectiuni pot duce deopotriva la o cadere nervoasa emotionala grava si la deteriorarea casniciei pana la divort.

Depresia erodeaza intimitatea emotionala si sexuala dintr-o relatie de cuplu, umpland-o cu pesimism si resentimente, furie si izolare. Chiar si cel mai vesel si cel mai puternic om din lume poate cadea in depresie, iar daca partenerul de cuplu, sotul sau sotia nu constientizeaza problema si nu actioneaza imediat poate suferi la randul sau de daunele colateriale ale depresiei, dar si de depresie in sine. Iubita sau sotia unui barbat aflat in depresie poate, spre exemplu, sa ajunga la disperare cu nervii cand isi vede partenerul vesnic letargic, ca nu face absolut nimic si tot greul pica ea, il va blama daca nu vede macar o tentativa de redresare, dar se si poate invinovati pe ea insasi, considerandu-se cauza a depresiei sotului/iubitului. Oricum ar fi, depresia este un pericol pentru casnicie daca nu este tratata corespunzator in doi.

Intr-o casnicie cu unul dintre soti aflati in depresie, celalalt are doua misiuni principale.

Prima misiune este sa lupte cu depresia!

In primul rand, femeia care-si vede sotul in depresie nu trebuie sa considere ca „este doar o perioada”, „e ciufut” sau „o sa-si revina de unul singur, mai bine il las in pace”. Trebuie, de fapt, sa constientizeze ca depresia este o afectiune psihica care poate aparea pe fondul a o mie si una de motive: de la probleme financiare, la nemultumire privind evolutia sa profesionala, la pierderea unei persoane dragi, la constientizarea unor realitati de fond ale propriei vieti si chiar la nasterea unui copil sau dupa, dar dupa casatorie. Spre exemplu, o mireasa din 10 sufera de „depresie postnuptiala” in lunile de dupa nunta, iar jumatate din persoanele casatorie – femei si barbati deopotriva – sufera de depresie la un moment dat din cauza unor probleme strict legate de casnicie.

1. La inceput, sotia/sotul care nu prezinta nicio problema emotionala trebuie sa fie atent la cele mai mici schimbari in comportamentului partenerului. De ce? Pentru ca depresia se instaleaza incet, treptat, dar sigur, dar mai ales vicleneste. Cele mai mici schimbari in comportamentul partenerului pot viza modul in care ofera unele explicatii, deseori mult mai indiferent sau mai pesimist, la dorinta de a sta doar in pat, la pierderea poftei de mancare, la apatie.

2. Ulterior, cand deja „a contorizat” aceste schimbari care sugereaza depresia la partener, trebuie sa sparga gheata cu delicatete, dar ferm.

Partenerul perfect echilibrat psihic ii prezinta clar schimbarile pe care le-a observat in comportamentul celuilalt in ultimele X luni si apoi ii adreseaza intrebari referitoare la care au fost motivele schimbarii. Ulterior, cu delicatete ii spune ca isi banuieste sotul de depresie si ca orice ar fi impreuna, dar si cu ajutor specializat vor trece peste aceasta problema.

Este indicat sa mearga sotii impreuna la medic si mai intai sa excluda orice alta afectiune medicala care prezinta simptome asemanatoare depresiei. Spre exemplu, bolile de inima, diabetul, lupusul, bolile infectioase, dar si durerile cronice pot declansa simptome asemanatoare depresiei. Odata excluse cauzele fizice, se orienteaza ambii parteneri catre un specialist pentru o probleme psihico-emotionala.

Dincolo de un eventual tratament medicamentos, ambii parteneri de cuplu, ambii soti – asadar si cel echilibrat psihic si cel suferind de depresie – ar trebuie sa participe la sedinte comune de psihoterapie, caci depresia este o problema care afecteaza intregul cuplu, intreaga casnicie, nu doar un individ.

A doua misiune a persoanei care are un iubit sau un sot aflat in depresie este sa-si protejeze relatia/casnicia, dar si pe sine insasi!

Iar primul pas este sa constientizeze si sa accepte faptul ca ea, in persoana, nu-si poate vindeca partenerul de depresie, ci cel mult sprijini.

Totodata, este indicat ca depresia sa fie vazuta ca ceva exterior casniciei, pentru ca astfel discutiile pot fi purtate mai deschis intre parteneri fara a se arunca vina de la unul la celalalt.

Depresia este o boala si trebuie tratata ca atare. Mai mult, exista oricand riscul de recidiva! Asadar, trebuie acceptata ideea ca este absolut necesar ajutorul specializat al unui terapeut/psiholog/psihiatru/consilier in functie de severitatea depresiei.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *