Search for content, post, videos

Singuratatea te poate imbolnavi?

Populatia Globului a depasit sapte miliarde de oameni si, totusi, tot mai multi dintre noi se simti tot mai singuri in multime.

Oamenii de stiinta spun ca sentimentul de singuratate incearca tot mai multi oameni si poate avea consecinte negative asupra sanatatii.

 

Doctorii stiau de vreme buna incoace ca singuratatea dauneaza sanatatii psihice, fiind asociata cu probleme precum depresia, suprasolicitarea, anxietatea si lipsa de incredere. Dar au aparut tot mai multe dovezi ca izolarea sociala, chiar daca traim in mijlocul societatii, are legatura directa cu riscuri medicale asupra psihicului si a fizicului, caci bunastarea fiecaruia in parte depinde, de fapt, de echilibrul dintre cele doua.

 

Un studiu la care au participat peste 2.800 de femei care au avut cancer de san arata ca cele care aveau putini prieteni apropiati sau relatii reci cu membrii familiei prezentau de cinci ori mai multe riscuri de a muri decat femeile bolnave de cancer mamar care erau active social.

 

Specialistii de la Universitatea din Chicago si de la Universitatea de Stat din Ohio sustin ca singuratarea are consecinte negative asupra sanatatii umane si agraveaza unele afectiuni, putand chiar favoriza decesul.

 

Oamenii de stiinta din SUA au demonstrat ca oamenii care se izoleaza social sufera modificari in sistemul imunitar care lasa loc cronicizarii unor boli si agraveaza inflamatiile.

 

Cercetatorii au analizat nivelul de cortizol, hormonul stresului secretat in organism in momente de suprasolicitare psihica, si au constatat ca acesta este mult mai ridicat la persoanele care sufera de singuratate. Un nivel ridicat de cortizol favorizeaza aparitia si dezvoltarea inflamatiilor in corp.

 

Analizele medicale au demonstrat, totodata, ca persoanele care se autodeclarau ca fiind singure si fara sprijin sufletesc prezentau mult mai multe inflamatii la nivelul diverselor tesuturi din organism decat cele care se autodeclarau multumite psihic si sufleteste de viata lor sociala.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *