Search for content, post, videos

Sfaturi de la psiholog ca sa reaprindeti scanteia in cuplu. Asa scapi de probleme

Fiecare relatie are un inceput care in cele mai multe cazuri este plin de sperante, de bucurii, de planuri si mult optimism.

 

Dupa o perioada insa incep sa apara neintelegeri, mici certuri, divergente, de fapt probleme inevitabile care reprezinta testul pe care cuplul trebuie sa-l treaca cu bine.

 

Aceste probleme si obstacole trecute cu bine vor intari cu siguranta relatia. Daca intr-un cuplu la o banala neintelegere intervine cearta, sau cuvintele jignitoare, agresarea fizica sau verbala iar partiile nu se mai sustin reciproc, categoric aceasta relatie va esua.

 

Sigur conteaza enorm varsta la care se formeaza un cuplu, perioada de timp petrecuta impreuna si preocuparile individuale ale partilor.

 

Se stie ca in tinerete prieteniile si relatiile se leaga foarte usor ca mai apoi tot atat de usor si de brusc sa se si termine. Cu cat varsta este mai inaintata relatia se se leaga mai greu insa este mai trainica.

 

Explicatia este simpla si asupra acestui subiect voi reveni intr-un alt articol.

 

Vreau sa ma rezum deocamdata la cateva metode care de-a lungul timpului s-au dovedit benefice pentru ca un cuplu sa redevina solid si sa traiasca clipele fericite din perioada de inceput a relatiei!

 

Una din metode care trebuie neaparat amintita este alegera de catre cuplu a unui tel, a unui proiect, orice fel de preocupare care tine flacara aprinsa indifernt daca este unul grandios sau unul modest dupa posibilitatile financiare ale cuplului.

 

Oricare ar fi acest proiect este un prim pas impotriva monotoniei. Exemple ar fi schimbarea partiala a mobilierului vechi cu unul nou, eventual modificarea pozitiei mobilerului actual, sportul si plimbarile in aer liber, calatoriile, scurte vacante, gatitul impreuna, masa sa fie considerata un ritual (o lumanare poate sa aiba un efect pozitiv), schimbarea mediului este mereu un prilej de a reinventa si revigora relatia!

 

Ar fi o lista intreaga de exemple unele simple, banale dar cu un efect imediat si eficient.

 

Comunicarea este si ea foarte importanta iar discutile trebuie sa fie directe fara menajamante, unde fiecare trebuie sa-si recunoasca greselile, sa-si insuseasca critica pe care poate sa o considere ca pe o lectie si nu ca pe un repros.

 

In cele mai multe cazuri ar fi bine ca sa incercam sa dam o tenta comica problemelor pentru ca asa vor fi mult mai usor de suportat si de trecut.

 

Putem observa ca orice preocupare in care partile cuplului participa impreuna este foarte benefica, sudeaza legatura, este un bun prilej pentru a comunica fara sa simta nici unul dintre ei presiune din partea celuilalt.

 

Cateva activitati comune de notorietate am putea amintii shopingul, plimbariile, sportul, tot ce tine de gospodaria casei, gatitul, o piesa de teatru, cinema…lista este lunga si cu siguranta toti dintre noi o cunosc insa din pacate nu este aplicata atunci cand trebuie.

 

Inca o metoda care trebuie amintita si care poate mentine relatia este elementul surpriza, element care in general dainuie la inceputul relatiei si apoi cu timpul dispare.

 

Elementul surpriza in cazul de fata poate fi din partea ambilor parteneri oferindu-si cadouri, mici atentii, un buchet de flori, o cutie de ciocolata, un parfum, o cravata, un fular o bricheta, orice atentie necostisitoare poate fi o surpriza mai ales daca nu este o zi cu semnifiacatie speciala.

 

Desigur, trebuie sa recunoastem ca din pacate uneori nimeni si nimic nu poate ajuta, iar in acest caz daca intr-adevar s-a incercat absolut totul dar sansele sunt nule pentru a remedia ceva. Partile cuplului nu mai au ce sa isi spuna si este necesar ca fiecare sa faca pasul mai departe fara a obstructiona viata si viitorul celuilalt.

 lyla D

Gabriela Lapadatu

Psiholog-Psihoterapeut

 

 

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Emilia Iulia</cite>

    Caut de ceva vreme articole, carti, sfaturi de la prieteni, pentru ca simt cum relatia mea ajunge la sfarsit. Citind si ascultand atat de multe idei, am realizat ca in relatia mea lipseste comunicarea sau daca incepem sa comunicam, amanadoi ajungem sa ne enervam. Mi-am dat seama cat de mult gresesc si cat de nemultumita sunt de mine,de prietenul, de relatia mea. De aceea, am decis sa merg la o conferinta ce se axeaza pe rezolvarea relatiilor de cuplu, pentru ca imi doresc foarte mult sa imi rezolv problemele, dar in acelasi timp, simt ca trebuie sa ma regasesc. Conferinta va avea loc pe 17 noiembrie, in Bucuresti. Poate ne vedem acolo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *