Search for content, post, videos

Sexul in casnicie: cum se schimba viata sexuala de-a lungul relatiei

Viata sexuala intr-o relatie de lunga durata, cu atat mai mult intr-o casnicie, se schimba in timp, uneori in mod dramatic. Dar nu trebuie sa pornim de la premisa ca se schimba in rau!

„Luna de miere nu dureaza o vesnicie, iar viata sexuala a unui cuplu, pe parcursul anilor, prezinta modificari. Dorinta sexuala alterneaza ca intensitate de-a lungul timpului. Poate fi mai puternica intr-o perioada sau foarte scazuta in alta perioada, dar toate aceste schimbari in materie de viata sexuala in casnicie nu sunt neaparat de rau”, atrage atentia psihologul Rachel Needle, terapeut sexual si fondator al Whole Health Psychological Center din Florida (SUA).

„Un numar ridicat de factori influenteaza dorinta sexuala, raspunsul sexual al fiecaruia fiind modificat de eventuale probleme de sanatate, de stare fizica generala, de stres si griji si mai cu seama de nivelulde comunicare in cuplu. In acest context, este absolut firesc, de asteptat ca viata sexuala sa se schimbe si ea de-a lungul relatiei de cuplu, in casnicie”, mai spune Needle.

 

 

Sexul dupa doi ani de relatiei

 

In primul an, de regula, pofta de sex este prezenta si puternica deopotriva dimineata, la pranz si seara, insa, dupa trecerea pragului de doi ani de relatie, numarul si durata partidelor de sex scade, desi sexul in sine este, in continuare, considerat „incitant” de catre ambii parteneri. Aceasta scaderea a frecventei actelor sexuale, dar si a dorintei sexuale nebunesti este absolut fireasca, orice partener de cuplu trebuind sa fie constient ca niciodata, de lungul unei relatii/casnicii, perioada de inceput – indragosteala nebuneasca si „foamea fizica” de celalalt – nu va mai reveni. Totusi, atat timp cat partenerii sunt in continuare multumiti de viata lor sexuala, aceasta schimbare nu este una negativa, ci pur si simplu una fireasca.

 

 

Sexul dupa cinci ani de relatie

 

 

De regula, pana la acest prag, relatia de cuplu s-a transformat in casnicie si, in multe cazuri, deja au aparut copiii. Aparitia copiilor da peste cap total viata sexuala. Si nici nu s-ar putea altfel. Chiar si beneficiind de tot ajutorul celor din jur in materie de crescut copii, simpla prezenta a acestora, schimbare perceptiei asupra sinelui (atat pentru mama, cat si pentru tata) va modifica, intr-un fel sau intr-altul, dorinta sexuala a fiecaruia dintre soti si, implicit, viata sexuala in casnicie.

 

 

Intimitatea in cuplu este total redefinita in urma nasterii unui copil, explica Rebecca Wong, consilier relational din New York. Grija pentru copii, pentru organizarea timpului, pentru serviciu, pentru treburile casei, noptile nedormite – toate acestea scad apetitul sexual al partenerilor, mai cu seama pe cel al femeii devenite mama. Astfel ca in perioada de 5 ani de relatie, odata cu venirea pe lume a unui copil, in cuplu apare deseori nemultumirea sexuala. Aceasta nu echivaleaza in mod obligatoriu cu instrainarea, adulterul sau divortul, multe cupluri fiind capabile sa depaseasca aceasta perioada atat timp cat nu inceteaza o clipa sa comunice!

 

Sexul dupa 10 ani de relatie

 

Copilul deja a crescut, dar tot necesita asistenta aproape permanenta. In aceasta perioada, sotii sunt intr-o goana constanta intre a duce copilul la gradinita/scoala, la activitatile micului de dupa scoala, a face cumparaturi, a gati in casa, a face curatenie si, bineinteles, a mai sustine si cu eficienta joburi care aduc bani in casa. In felul acesta, ziua sotilor incepe deseori la ora 06.00 dimineata si continua intr-un ritm alert cel putin pana la ora 21.00 sau dupa, pana la bagarea copilului in pat. Dupa acel moment, daca nu trebuie intinse rufe, aranjat treburi pentru a doua zi, poate sotii ar avea timp de intimitate. Insa, deseori, ambii sunt suficienti de obositi incat somnul sa fie principala lor preocupare, nu sexul.

 

 

Chiar daca pare o sugestie „frigida”, un program prestabilit pentru intimitate poate contribui pozitiv vietii de cuplu. Oricum ar fi, in ciuda aglomerarii, programul de zi cu zi este destul de constant in aceasta perioada de casnicie, motiv pentru care pot fi planificare momente/ore de petrecut doar 2, fara niciun fel de interferenta din partea altcuiva. In astfel de momente intimitatea poate fi intarite si, implicit, viata sexuala imbunatatita.

 

 

Dupa 20 de ani de relatie

 

 

Deja copiii au crescut si, cel mai probabil, au si plecat de acasa. Este perioada in care sotii care au trecut prin bune si rele impreuna isi redescopera propria relatia, se redescopera pe sine si pe celalalt intr-o noua perspectiva. Potrivit psihologul Rachel Needle, aceasta este perioada in care incepe „a doua luna de miere” in ceea ce priveste intimitatea si viata sexuala in casnicie! Cu cat casa este mai goala, adica doar cu cei doi soti, cu atat gradul de intimitate creste, libertatea personala creste si, din acest punct, si dorinta sexuala.

 

Dupa 30 de ani de relatie

 

Se prea poate ca aceasta sa fie perioada in care femeile sa atinga menopauza. Acest proces perfect natural poate avea efecte foarte neplacute: de la ingrasare, la bufeuri, la insomnie si la pierderea apetitului sexual, toate transformand femeia intr-un pachet de nervi si de dezolare, avertizeaza psihoterapeutul Diann Wingert. Pentru a depasi momentul sunt necesare schimbari in bine si sustinute: de la un regim alimentar sanatos la exercitii fizice regulate, dar si la conversatii lungi cu partenerului, discutii deschise, sincere pentru a creste gradul de comunicare cu sotul.

Odata depasit momentul intrarii in menopauza la femei, viata sexuala – in limitele specifice varstei si conditiei fizice a fiecarui partener – poate intra pe o panta ascendenta, se poate imbunatati tocmai datorita libertatii in doi de care se bucura partenerii.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *