Search for content, post, videos

Semne clare ca esti intr-o relatie toxica si nu-ti dai seama

Principalul motiv pentru care este indicat sa inaintezi lent intr-o relatie de cuplu este ca nu poti sa cunosti adevarata natura a partenerului decat dupa mai mult timp, uneori chiar un an sau doi. O buna cunoastere a partenerului de cuplu te poate feri de o potentiala relatie toxica. Totusi, sunt anumite persoane care inainteaza in relatii fara sa-si dea seama ca sunt, in realitate, in relatii toxice.

 

Iata semnele clare ale unei relatii toxice!

 

Te intrerupe foarte des

O persoana care te intrerupe in momentul in care vorbesti, aproape in orice fel de discutie, indica, de fapt, ca nu-i pasa de parerea ta si de persoana ta. Partenerii de cuplu care intrerup in permanenta celelalte jumatati sunt genul de oameni foarte egoisti care adora sa se auda pe sine. Asta duce la o scadere drastica a increderii in fortele proprii. Poti evita declinul lent, dar sigur prin a spune cu calm „Imi pare rau, dar n-am terminat de spus ce aveam de spus”. Daca aceasta remarca este insotita si de o atingere de mana, atunci impactul este cu atat mai puternic.

 

Te corecteaza in permanenta

Daca partenerul te corecteaza in permanenta indiferent de subiectul de discutie – cheltuielile casei, ultima iesire in oras, ora la care v-ati intors acasa, mancarea aleasa, etc – atunci poti sa te astept la ce-i mai rau. Acest tip de comportament are un puternic efect negativ asupra partenerului care este vesnic corectat. El va ajunge sa aiba impresia ca paseste mereu pe coji de oua si va ajunge sa-i fie teama sa spuna aproape orice doar ca sa nu greseasca, afectandu-i drastic increderea in sine.

 

Arata ca el/ea stie sau face mereu mai bine

Partenerii de cuplu care incearca vesnic sa demonstreze ca ei stiu mai bine, ca ei fac mai bine decat celelalte jumatati sunt persoane cu care poti avea doar relatii toxice. Practic, impactul este acelasi ca la anterioarele comportamente: destabilizeaza si distruge increderea in sine.

 

Este exagerat de dependent

Nu doar persoanele puternic dominante dezvolta relatii toxice, ci si acelea exagerat de dependente, care au nevoie de prezenta si sfaturile permanente ale celuilalt in cele mai mici detalii, dar si care necesita atentie continua. Partenerii exagerat de dependenti ajung sa „suga” emotional cealalta jumatate, reusind chiar sa-i creeze probleme in acele aspecte ale vietii teoretic independente de relatia de cuplu, cum ar fi cariera.

 

Te sufoca

Un alt grad al dependentei in relatia de cuplu toxica este aceea a sufocarii efective a partenerului mai rational, mai independent, prin invadarea a absolut orice aspect al vietii acestuia: de la discutiile telefonice si intalnirile cu parinti la relatia cu colegii de serviciu.

 

Te face sa te simti mereu vinovat/a

Persoanele care reusesc prin comportament si vorbe sa te faca sa se simt mereu vinovat/a ca ceva nu a mers exact cum trebuie, indiferent cat de minora este chestiunea, sunt toxice si pot dezvolta doar relatii toxice.

 

Partenerul este mereu nervos

„Angerholics” sau partenerii dependenti de nervi, de stres si de furie sunt aceia care pun atata presiune pe orice situatie, indiferent de importanta ei, incat celalalt partener ajunge sa se teama sa spuna sau sa faca orice doar ca sa nu-l enerveze pe „Angerholic”. Acestia din urma sunt persoane care gasesc mereu pe altcineva vinovat de esecurile lor, rareori asumandu-si responsabilitatea in situatiile in care ceva nu a mers snur.

 

Este prea bagaret/bagareata

Persoanele nesigure pe fortele proprii obisnuiesc, uenori, sa se transforme in oameni atat de bagareti doar pentru a-si alimenta siguranta de sine prin faptul ca stiu cele mai intime detalii din viata altor persoane. Insa un partener bagaret este nepotrivit pentru o relatie sanatoasa de cuplu, alaturi de el toxicitatea crescand cu atat mai mult cu cat pare ca aceasta traieste doar prin intermediul detaliilor intime pe care le cunoaste despre altii, fiind teribil de invaziv.

 

Partenerul este mereu trist si morocanos

Partenerii tristi si morocanosi mai tot timpul considera ca toti ceilalti sunt vinovati pentru nefericirea lor. In cazul extrem, starea de morocaneala si nervozitate se poate transforma in abuz fizic in relatia de cuplu toxica.

 

Partenerul se victimizeaza

Genul de persoana care nu poate sustine o conversatie in contradictoriu fara sa introduca in discutie expresiile „Are ceva cu mine!”, „Nu ma suporta”, „Nu ma place, de aia face asa…” este genul de om care se victimizeaza. Practic, el nu-si poate argumenta logic, rational nicio situatie in care se afla fara sa spuna ca „universul” a lucrat contra lui prin faptul ca seful/colegul/ prietenul/cumnata/soacra este impotriva lui. Este genul de om alaturi de care nu poti dezvolta decat o relatie toxica.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *