Search for content, post, videos

Secretul cuplurilor fericite: cel mai bun mod de a-ti da seama ca ai o relatie sanatoasa

Doua noi cercetari dezvalui adevaratul secret al cuplurilor fericite.

Increderea intre parteneri, satisfactia ridicata privind viata sexuala sau pasiunile comune sunt aspecte importante pentru bunastarea relatiei de cuplu, dar nu sunt baza unei relatii cu adevarat fericite. Doua studii recente arata ca, in esenta, toate cuplurile fericite au un singur aspecta major in comun: partenerii sunt, de fapt, prieteni.

Doua cercetari recent publicate in revista de specialitate „Journal of Social and Personal Relationships” au stabilit ca cuplurile in care partenerii sunt, mai presus de toate, prieteni foarte buni sunt, de fapt, cele mai multumite din toate punctele de vedere. Practic, inainte ca iubitul sa fie iubit, el este cel mai bun prieten al femeii, iar inainte ca iubita sa fie iubita, ea este cea mai buna prietena pentru barbat.

In cadrul primului studiu, oamenii de stiinta de la Universitatea Purdue (SUA) au evaluat, pe parcursul a patru luni, starea de satisfactie a 190 de studenti, fiecare implicat intr-o relatie serioasa de cel putin 18 luni. Dupa patru luni, 27% din acestia se despartisera de persoana cu care erau impreuna cand au fost cooptati in cercetare. Analizand datele, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care considerau „prietenia” dintre parteneri o valoare majora pentru succesul unei relatii erau inca impreuna, spre deosebire de cei pentru care valori majore erau considerate alte elemente (angajamentul romantic, satisfactia sexuala, increderea).

In al doilea studiu, cercetatorii au rugat 184 de studenti (cu relatii lungi de cel putin 16 luni) sa dea note mai multor valori esentiale cuplului din care faceau parte: angajamentul emotional, dragostea, sexul, prietenia, siguranta, dorinta de autodepasire, experientele traite impreuna. Cei care au notat „prietenia” cu cel mai mare punctaj sunt si cei care aveau cele mai de durata relatii de cuplu, dar si cele mai fericite.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *