Search for content, post, videos

Secretele ascunse al cuplurilor fericite: ce fel de tip de partener esti

Fiecare este unic ca personalitate si, implicit, ca partener in relatia de cuplu. Cu toate acestea, toti din noi facem parte dintr-un din cele trei tipuri de parteneri existenti in orice relatie amoroasa.

Relatiile de cuplu sunt toate diferite in functie de partenerii care le formeaza. Totusi, nu suntem chiar atat de diferiti pe cat am crede, fiecare relatie fiind, de fapt, guvernata de trei tipologii comportamentale. Mai exact, fiecare partener de cuplu, fie femeie, fie barbat, intra intr-o anume categorie. Potrivit specialistilor in terapie relationala, exista trei tipologii: cel care ofera, cel care se adapteaza si cel care ia pentru sine. Categoria din care faci tu parte poate determina succesul si fericirea relatiei tale amoroase.

Cel care ofera in relatia de cuplu

Ti s-a intamplat vreodata sa ai senzatia ca ai dat tot ce ai avut mai bun in relatia cu partenerul si ca, intr-un final, ai ajuns sa te simti secat de puteri, efectiv „supt” de energie de celalalt? Daca raspunsul este da, inseamna ca te incadrezi in tipologia partenerului care ofera in relatia de cuplu. Desi aceasta tipologie are dezavantajele ei, oamenii care obisnuiesc sa ofere in relatiile lor amoroase sunt si acei oameni care sunt considerati cei mai atragatori de restul si au mai multe sanse sa aiba relatii de lunga durata.

Cei care ofera intr-o relatie sunt ghidati, parca, de motivatia primara de a avea grija de celalalt. In aceasta categorie intra mai adesea femeile, caci ele au instinctul matern care le face sa vrea sa ajute, sa ocroteasca, sa „creasca” un om.

Insa aceste persoane ajung, uneori, sa se simta nefericite in relatie si sa considere ca exista ceva in neregula cu ele. Ele considera ca nu sunt suficient de demne de iubit de partener, ca nu sunt suficient de bune pentru ca-si asuma, uneori in mod exagerat, responsabilitatea de a face relatia de cuplu sa functioneze. Cum se intampla ceva negativ in relatie, cum intervine o problema, cei care ofera sunt cei care se vor considera vinovati de esecul in relatia cu partenerul si vor asimila esecul ca fiind unul personal.

Cei care ofera in relatie pot ajunge sa se simta epuizati pentru ca nu inceteaza sa se puna la dispozitia celuilalt care le „suge” energia.

Cel care se adapteaza

In aceasta tipologie intra persoanele care fac tot posibilul sa mentina un echilibru emotional in relatia de cuplu. Cand o persoana care se pliaza pe o relatie anume ofera ceva partenerului asteapta un comportament similar din partea iubitului. Ei nu dau fara sa astepte sa primeasca ceva in schimb. Persoanele care se pliaza vad relatia de cuplu ca pe un fel de tranzactie comerciala in care exista doua parti ce trebuie sa-si respecte obligatiile, niciun serviciu neramanand fara o remuneratie sau o materializare de apreciere. Acestea sunt persoanele care scot des ochii celuilalt cu replici de tipul: „Eu am facut ASTA pentru tine, dar tu nu ai facut nici macar ASTALALTA pentru mine!”

Cel care ia de la celalalta

In aceasta categorie intra persoanele care nu se pot abtine sa nu-si urmareasca scopurile personale. Fie ca este vorba de bunastarea emotionala, materiala, de oportunitatile pe care i le pune la dispozitie partenerul de cuplu, persoanele care iau de la celalalt nu se inhama intr-o relatie daca stiu ca nu au nimic de primit de la celalalt.

Din aceasta tipologie de parteneri de cuplu fac parte cele mai carismatice si incantatoare persoane, cele care sunt vesnic apreciate in grupurile de prieteni sau de colegi, cele care ajung mereu in centrul atentiei in societate. Sunt acele persoane care stiu sa seduca multimile!

Poti recunoaste un om care ia de la celalalt in relatie dupa cat de urat se poate cu cei pe care ii considera inutili in obtinerea scopurilor lor.

Care dintre cele trei tipologii are cele mai sanse de reusita in viata sentimentala?

Oamenii care ofera intr-o relatie sunt un paradox. Cu ei se pot construi cele mai fericite si de succes cupluri, dar si cuplurile sortite esecului. De ce?

Unele persoane care ofera in relatie totul nu stiu cum sa gestioneze, de fapt, relatia de cuplu, astfel incat sa nu se lase secati de energie de celalalt. Cand ajung in punctul de epuizare emotionala, atunci cedeaza si intreaga relatie se destrama.

Insa, daca cel care ofera stie sa se opreasca intr-un punct pentru a se menaja pe el insusi din punct de vedere emotional, acest tip de persoana poate avea cele mai reusite relatii de cuplu si cu oameni ca ei, dar si cu cei care se adapteaza relatiei, si cu cei care iau pentru sine in relatie. In materie de reusita in viata sentimentala, cei care ofera trebuie sa stie sa se menajeze pe ei insisi.

Cele mai reusite relatii de cuplu sunt concepute din parteneri care ofera la fel. Asadar, trebuie sa fie doi la fel! In felul acesta, ei nu se vor seca de energie unul pe celalalt si pot pune bazele unei evolutii de succes atat in ceea ce priveste familia, cat si cariera si finantele, caci se vor sustine unul pe altul la fiecare pas pe care il vor face in relatie.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *