Search for content, post, videos

Salveaza-ti casnicia in 7 minute! Chestionarul inventat de un profesor american pentru casatorii de lunga durata

Salveaza-ti casnicia in 7 minute – iata solutia descoperita de profesorul psiholog Eli J.

Finkel din SUA pentru rezolvarea problemelor survenite in timpul convietuirii in cuplu. In spatele chestionarului de 7 minute se afla ani de cercetare asupra 120 de cupluri casatorite.

Profesorul psiholog Eli J. Finkel a realizat un studiu la care au participat 240 de persoane casatorite cu varste cuprinse intre 20 si 70 de ani, in total 120 de cupluri. El considera ca a gasit solutia pentru rezolvarea problemelor din casnicie.

Finkel nu se refera la momente de cearta din cauza unor treburi cotidiene, ci la probleme intrinseci ale unui mariaj, care se nasc din supararile nespuse, din compromisurile facute cu inima indoita, din rutina traiului impreuna care stavileste pasiunea inceputului relatiei.

Studiul a fost publicat, pe larg, in revista de specialitate Psychological Science si presupune, pe scurt, un fel de chestionar denumit, generic, de publicatia britanica The Telegraph – Salveaza-ti casnicia in 7 minute!

Primul pas al evaluarii consta intr-un chestionar simplu prin care fiecare partener precizeaza modul in care a evoluat casnicia, pas cu pas. Fiecare moment al relatiei si stare emotionala este punctata de la 1 (minimun) la 7 (maximum). Sunt puse intrebari legate de intimitate, iubire, incredere, pasiune si devotament.

Urmatorul pas al evaluarii consta intr-un eseu pe care fiecare partener trebuie sa il conceapa. Practic, in lucrare, trebuie descris un moment de dezamagire recent de dezamagire in relatie, pe cat se poate de obiectiv, ca si cum ar fi privit din exterior de un om cu bunavointa. Jurnalistul de la The Telegraph care a pus la incercare testul a spus ca scrisul eseului este mai greu decat pare.

Al treilea pas – si ultimul – presupune a pune pe hartie, odata la sase luni, bucuriile si nemultumirile, pe liniute. Totul trebuie gandit si scris in 7 minute.

Chiar si asa, totul pare simplu pana aici. Insa din acest punct incep discutiile, la propriu. Partenerii casatoriti trebuie sa-si prezinte punctele trecute pe foaie si sa le discute.

Potrivit profesorului Eli J. Finkel, acest experiment a avut rezultate surprinzator de bune in randul participantilor la studiu, caci majoritatea a reusit sa aplaneze acele conflicte in relatie, dar si din interiorul fiecaruia, care mocnesc si care, odata rabufnite, pot distruge tot ce s-a cladit in ani.

Voi ati incerca un astfel de experiment?

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *