Search for content, post, videos

Psihologul Lyla: Sui (de sine),Cidium (omorator) si suicidul ratat al lui Adrian Nastase

Conform interpretarii psihologice a suicidului (din latina “sui” de sine si “cidium” omorator ), suicidul semnifica cazul in care a rezultat un deces dintr-un act facut de victima insasi care nu mai doreste sa traiasca dintr-un motiv sau altul!
Pe intelesul tuturor sinuciderea este gestul facut in disperare si intr-un moment de maxima halucinatie a unui OM care nu mai doreste sa traiasca. De ce vorbesc despre suicid ?… pentru ca in aceste zile este de actualitate datorita fostului premier Adrian Nastase!
Ca psiholog nu as dorii sa dezvolt sau sa comentez din punct de vedere “politic”acest gest,nu doresc sa fac referire la modul in care Adrian Nastase a fost judecat si arestat sau la interventia minsitrului de interne Ioan Rus ,sau daca glontul a trecut sau nu razant pe langa organele vitale ale fostului premier ,vreau sa fac referire doar la gestul si tentativa de sinucidere a omului Adrian Nastase si in general a unui om care vrea sa se sinucida!
Sinuciderea este acea actiune in care cineva isi ia in mod voit viata pentru a scapa de o situatie devenita critica si intolerabila din care el crede ca nu mai are scapare (teorie gresita) . S-a dovedit ca sunt si alte modalitati sa renunti la suicid chiar daca esti nevoit sa suferi ,si de a scapa din situatii critice fara a face acest gest in urma careia vor suferii in cele mai multe cazuri cei dragi…familia !
Se stie in urma statisticilor facute ca aproximativ 70 % dintre cei care s-au sinucis au comunicat intentia lor de a-si lua voit viata si tot statisticile arata ca cei care s-au sinucis fac parte din toate categorile societatii.Unii se sinucid altii au doar o tentativa de sinucidere (tentativa voita) doar ca sa arate cat de mare este durerea lor,cat de mult sufera si in ce situatie dezonoranta se afla fata de societate ( poate aici l-as incadra pe Adrian Nastase care dupa parerea mea nu a vrut cu adevarat sa se sinucida…daca voia cu siguranta o facea,stiind ca detinea in casa o serie de arme letale tinand cont de faptul ca este si vanator…nu putea sa dea gres ! ) aceasta categorie desigur nu vrea intradevar sa se sinucida !
S-a observat in urma studiilor facute ca sinuciderea este un act facut dupa varsta de 12-14 ani varsta la care apar primele probleme,primele greutati pe care deja individual le percepe iar siniciderea este mai frecventa intre 30-50 de ani..cand omul traieste intens si la maxim viata si inevitabil apar mai multe situatii critice din care uneori individual crede ca nu mai are scapare !
Nu pot condamna pe nimeni fiecare om matur este raspunzator pentru ceea ce face,fiecare reactioneaza in felul lui in situatii critice unii sunt agresivi si ataca,altii plang, altii fug, altii tac si se retrag in singuratate ,unii au tentative de sinucidere iar altii reusesc mai mult decat o simpla tentativa…
O alta observatie interesanta este faptul ca in cazul unei tentative de sinucidere esuate tentativa nu se mai repeta cel putin imediat,pe moment NU…si asta datorita in primul rand faptului ca gestul de a-si lua viata voit este facut intr-un moment de maxima halucinatie,intr-o fractiune de secunda in care individual pierde controlul ratiunii si al realitatii! Acea fractiune de secunda este de fapt cea vitala….as asemana asta oarecum cu actul ucigas in care cineva loveste besmetic cu cutitul un OM al ucide ,insa in urmatoarea fractiune de secunda isi da seama de cea ce a facut insa este prea tarziu. Diferenta este ca criminalul ucide ,ramane in viata si isi va ispasii pedeapsa ,sinucigasul nu mai are drum de intoarcere sau remuscari pentru el totul s-a terminat in momentul cand si-a luat propria viata !
Am putea dezbate pe tema sinuiciderii zile intregi insa azi am vorbit doar vag pe aceasta tema si asta datorita cazului Nastase. A fost sau nu tentativa de sinucidere ai las pe altii sa dezbata.
Ma opresc aici pentru ca am spus ca azi vorbesc despre suicid si nu despre politica!

Gabriela Lapadatu
Psiholog

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">jurca</cite>

    un las dupa parerea mea ! la psiholog cu Nastase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *