Search for content, post, videos

Procedura unui divort in Romania pentru un cetatean roman

Cu toate ca prezenta partilor la termenele procesului de divort in Romania este ceruta de lege (cel putin a partii care a solicitat divortul), pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate divortul se poate pronunta si fara ca prezenta lor sa mai fie necesara.

In conditiile legii, divortul si partajul (impartirea bunurulilor comune din casatorie) se poate realiza de catre un Avocat imputernicit de cetateanul roman din strainatate, in baza unei imputerniciri speciale.

Procesul de divort se va desfasura, in acest caz, in mod absolut asemanator cu cele in care partile (cei doi soti) sunt prezente in proces. Pot exista, insa anumite complicatii legate de localitatea partii adverse in strainatate.

CITESTE SI

Cum sa iti refaci viata dupa un divort

Metode care te ajuta sa treci usor peste divort

Un element de o vitala importanta pentru reducerea timpului de finalizare a procesului, dar si pentru reducerea eforturilor si costurilor, este ca cele doua parti (sotul si sotia) sa se intelegea in sensul realizarii unui divort prin intelegere/divort prin acord, in conditiile legii. Un divort in conditiile intelegerii intre cei doi, poate dura intre 2 si 4 luni in medie. Lipsa acordului si a cooperarii in directia realizarii divortului poate aduce un timp mediu de finalizare de peste 8 luni.

Divortul nu se poate realiza la notar, daca macar una dintre parti este in strainatate si nu se poate prezenta personal macar la intalnirea privind confirmarea deciziei divortului planificata conform procedurii de catre notar.

Cum se inregistreaza in Romania divortul efectuat in strainatate

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot inregistra in Romania schimbarea starii civile, atunci cand aceasta a avut loc in strainatate.

Recunoasterea in Romania a hotararilor de divort straine, are loc in una din doua modalitati, in functie de tara unde divortul s-a pronuntat:

Inregistrarea divortului la Serviciu de Stare Civila competent

Divortul se va inregistra printr-o cerere adresata Serviciului de Stare Civila al ultimului loc de domiciliu al solicitantului. Inregistrarea divortului este o procedura relativ greoaie si poate dura in medie intre 2 si 3 luni, presupunand avize interne obtinute de la o serie de autoritati romane.

Recunoasterea hotararii de divort in instanta

Recunoasterea divortului se face de catre Tribunalul ultimului loc de domiciliu avut in tara. Solicitantul va depune la Tribunal cererea personal sau prin imputernicit, cu procura speciala. Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean român, se va face numai dupa ce hotarârea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul competent.

Dupa obtinerea hotararii Tribunalului, solicitantul se va adresa Serviciului de Stare Civila a ultimului domiciliu, pentru operarea modificarii starii sale civile. In medie aceasta procedura poate dura aproximativ 4 luni.

Av. Coltuc Marius

Fondator Casa de Avocatura Coltuc

www.coltuc.ro

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *