Search for content, post, videos

Pastrarea numelui dupa casatorie: de ce tot mai multe femei raman cu numele de fata

Pana recent, era de neconceput ca femeia sa nu ia numele barbatului dupa casatorie, insa mai nou tot mai multe decis sa-si pastreze numele de fata.

 

De unde a pornit acest fenomen si cum isi justifica decizia femeile care aleg sa-si pastreze numele de familie dupa casatorie?

 

Motivele pentru pastrarea numelui si dupa casatorie sunt multiple, insa mai toate se invartesc in jurul identitatii de sine. Femeile care au pana in 30 de ani, majoritatea, au muncit mult pentru a-si cladi un nume, sa fie recunoscute pe plan profesional, pentru a-si cladi in mare o identitate de sine statatoare. Schimbarea numelui este, dupa noile conceptii, vazuta ca o renuntare la acea identitate.

 

Mai mult, adoptarea numelui sotului este vazuta ca o „trecere in proprietatea acestuia”. Daca in secolul al XIV-lea era absolut firesc ca pe actul de identitate al femeii cu prenumele X sa scrie, asadar sa fie identificata ca este sotia lui YY, in zilele noastre tot mai multe femei vor sa-si pastreze identitatea de sine statatoare, cu atat mai mult cu cat muncesc pentru a se intretine si nu au trecut prin viata crescute fiind din „donatiile” vreunui barbat.

 

Totodata, si autoritatile s-au adaptat la acest curent. Nu este absolut nicio problema ca copilul sa ia numele tatalui, iar mama sa aiba numele ei de fata, caci certificatul de casatorie si cel de nastere al copilului te feresc de orice fel de probleme, cum ar fi cel de inscriere la scoala sau de a iesi din tara.

 

Pe de alta parte, recunoasterea profesionala conteaza enorm in societatea de azi. O femeie fotograf, sau o femeie copywriter, o femeie jurnalist, o femeie doctor, o femeie avocat – sau de orice alta profesie, dar cu conditia sa fie foarte buna pe ceea ce face isi castiga un renume in cercul ei profesional prin reusitele ei asociate, invariabil, de numele ei. Astfel ca pentru a nu fi nevoita sa dea explicatii cu privire la numele de dupa casatorie, multe isi pastreaza numele cu care s-au consacrat.

 

Un alt motiv pentru care femeile aleg sa-si pastreze numele si dupa casatorie tine de respectul fata de propria familie. Tot mai multe reprezentante ale sexului frumos vor sa-si pastreze numele pentru ca se prea poate sa fie ultimele care duc mai departe acest nume, in semn de respect fata de parinti.

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">pasqualyna</cite>

    Caut persoane dinamice, ambitioase si organizate, cu viziune, care vor un loc de munca part- time si venituri suplimentare. Doresc in echipa mea doar persoane serioase, perseverente, disciplinate care-si doresc sa castige bani in functie de munca depusa si de gradul de implicare. Pentru mai multe detalii despre inscriere si modalitatile de colaborare trimiteti un mail cu textul: info pe adresa de mail: doinagolpoian@yahoo.co

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *